På en torsdag: Bedre føre VAR

Ikke alle teknologiste fremskritt føles som faktiske fremskritt.

ALT VAR IKKE bedre før. På ingen måte. Ei heller fotballen. Det er ikke sånn at fotball var mye bedre før tilbakespillsregelen kom, eller at Bosman-dommen knuste sporten slik vi kjenner den. Mest sannsynlig har totalpakken «fotball» aldri hatt et høyere og bedre nivå enn i dag.

LIKEVEL FORBEHOLDER JEG meg retten til å være en gammal gubba når det gjelder én ting, og det skal jeg greie ut og forklare om her og nå. Og det er ikke ment å være til forkleinelse for gamlegubber – de/vi kan være veldig ålreite, men får jo ofte kritikk for å være bakstreverske og av en oppfatning av at alt var bedre før, noe det sannsynligvis ikke var.

SÅ SENT SOM i april i år stemte Premier League-klubbene mot å innføre videodømming, eller VAR, som det altså kalles, men denne sesongen pågår det bakgrunnstester, og nå har ligaen bestemt seg for å innføre videodømming fra og med neste sesong.

Sukk.

DET FINNES NOEN – eller ganske mange, egentlig – som forsvarer VAR i større eller mindre grad, og de har naturligvis noen poenger. Å bruke video for å innse at det er feil spiler som er idømt et kort, er ikke dumt. I tillegg er det definert noen (ganske?) klare føringer for når teknologien skal brukes: I forbindelse med scoringer, direkte røde kort, straffesituasjoner og tilfeller der feil spiller er idømt gult kort.

MEN ÉN AV hovedutfordringene rundt innføringen har dreiet seg rundt hvordan VAR skal kommuniseres til fansen. Noen ganger har vi sett dommere rett og slett endre avgjørelser fordi han har fått en beskjed på øret, som kan være vanskelig for fansen å få med seg. Om en scoring annulleres for offside, er det selvfølgelig noen på tribunen som lar seg rive med, men de fleste vil raskt får med seg at linjedommeren har hevet flagget. Hvis en dommer bare avgjør at det ikke er scoring likevel, uten noen tilsynelatende grunn, kan det skape unødvendig irritasjon på tribunene.

Det er kanskje ikke verdens undergang, men dette skal være én av årsakene til at Premier League-klubbene har holdt igjen. Andre ganger er det helt tydelig at dommeren løper bort til en egen monitor for å avgjøre tvilstilfeller selv, da er det mer forståelig hva som skjer - men hvordan de inne på stadion skal informeres er altså en nøtt som fremdeles ikke er knekt helt.

Men noen gretne, gamle gubber synes det er flere problemer. Hvilke, spør du? Let me entertain you.

DET FANTASTISKE med fotball (og mange andre sporter også naturligvis, men de deltar jo ikke Chelsea i) er hvor fritt spillet flyter. To helt like situasjoner vil aldri oppstå iløpet av en kamp. Fotball er et spill som ikke er svart-hvitt. Noen kommentatorer elsker å påpeke at det «er kontakt» dersom en spiller kaster seg ned i straffefeltet og skriker etter straffe. Men det at noen er nær deg, betyr ikke at du er blitt dyttet.

Innføringen av VAR vil ikke løse dette; diskusjoner om det var straffe eller ikke kan bli like opphetet selv etter VAR. Amerikansk fotball er et eksempel på en sport som i enkelttilfeller har degenerert til en sport hvor dommerteamet nærmest må innta rollen som jurister; «er spilleren i nærheten av motstanderens drakt med den ene fingerspissen her? I så fall er det kontakt, som formelt sett betyr at han er blitt taklet.» Finjuss er aldri gøy, spesielt ikke i slow-motion.

OG SELV OFFSIDE, som på papiret er en enkel ting å definere, kan man ikke bedømme hundre prosent sikkert. I så fall må det installeres super-slow-HD-kameraer omtrent for hver meter langs banen, slik at ikke skrå vinkel eller andre spillere kan blokkere siktlinjene for kameraene.

I TILLEGG VIL VAR føre til stopp i spillet, og så er det utfordringen med hvordan informere publikum. I dag vises jo aldri kontroversielle avgjørelser på storskjerm, men hvis man til stadighet blir fradømt mål etter lang tids venting og på uklart grunnlag, kan det fjerne mye av (den gjenværende) sjarmen på tribunene.

I DE KAMPENE herværende spaltist har sett, kan kamper rett og slett dø litt hen når VAR bruker. Vi så det også under sommerens VM. Dommeren tegner en ramme i luften, og gikk i enkelte tilfelle litt vekk fra de masende spillerne mens han pekte på sitt eget øre og ble stående slik i litt for mange sekunder.

EN BONUS ved å ikke innføre VAR, er også at det vil frata spillerne mulighetene til å be om VAR-dømming. Det er noe litt ekstra dustete med at spillerne skal be om videodømming når det åpenbart sitter et eget dommerpanel og fortløpende evaluerer om noe skal omgjøres. Derfor ble det også en ekstraordinært stor fjott som brukte VAR-tegnet første gang som spiller i årets VM, Cristiano Ronaldo.

BETYR DETTE at vi aldri kan forbedre fotballen? Joda. Her kan man trekke frem amerikansk fotball igjen som et eksempel på en idrett som har et bedre fungerende dommerteam også uten videodømming. Selv om det er en hoveddommer, kan like gjerne en av de andre seks dommerne varsle med et såkalt flagg at noe ulovlig har skjedd.

Uefa har jo i sin uendelige visdom også innført et par nye dommere, men hva de faktisk gjør oppleves nok som et mysterium. Hadde 16-metersdommerne faktisk fungert som mer aktive dommere, kunne mer vært gjort. I tillegg kunne mer aktiv kortbruk redusert mye uønsket oppførsel. Hvis til sammen fem dommere kunne dele ut gule kort hver gang de så noen dra i en skjorte, om enn bare i et kvart sekund, ville spillerne fort sluttet med det.

MEN DETTE ER et sidespor. «Fotballregler ifølge Alperton» er en bok med begrenset salgspotensial.

ÉN AV MANGE som har vært en glovarm forsvarer av videodømming er TV 2s ekspert Jesper Mathisen. Han ble, som alltid, ekstremt engasjert på teknologiens vegne under sommerens VM, og har selv sagt at «om ti år kommer vi til å tenke hvordan i alle dager vi klarte oss uten VAR. Og så skjønner jeg at noen er kritiske, men jeg tror nok alle må avfinne seg med at det er kommet for å bli.»

JEG ER IKKE NØDVENDIGVIS så sikker på om alle vil tenke det første han sier – men det spiller egentlig ingen rolle, for han har rett i det andre. Alle må avfinne seg med at VAR nå er innført, og da blir vi ikke kvitt det. Og da forbeholder jeg meg i hvert fall retten til å være en gretten, gammal gubbe så lenge jeg kan.

Ha en blå helg!

- Alperton

0
0
0
s2sdefault

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Ving - Fotballreiser

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.