Hvem er Thomas Tuchel? Bli kjent med Chelseas nye manager

Thomas Tuchel er Chelseas nye manager, men hvem er det og hva har han oppnådd? 

Chelsea har ansatt Thomas Tuchel som sin nye manager, etter de sparket klubblegenden Frank Lampard mandag formiddag. 

Tuchel ble for alvor et kjent navn i fotballverden da tyskeren tok over som manager for Paris Saint-Germain for to og et halvt år siden, etter to år som manager for Borussia Dortmund, der han erstattet nåværende Liverpool-manager Jürgen Klopp. 

Tuchel, 47, erstattet samme mann i Mainz 05 tilbake i 2009, etter Bundesliga-klubben ble imponert over hans jobb for Augsburg sitt reservelag. 

Den høyreiste og karakteristiske mannen har vunnet syv trofe. Han vant Ligue 1 med PSG i 2019 og 2020. I samme klubb plukket han opp fire cuptrofe (Coupe de France 2020, Coupe de la Ligue 2020 og Trophee des Champions 2018 og 2019.) Sistnevnte er Frankrike sin versjon av Community Shield. 

I Borussia Dortmund vant han DFB Pokal (den tyske cupen) i 2017. Tuchel sine menn slo Eintracht Frankfurt 2-1 i finalen, etter de beseiret Bayern München 3-2 i en imponerende semifinale. Christian Pulisic scorte i kvartfinalen mot Sportfreunde Lotte. Det samme gjorde tidligere Chelsea-spiller Andre Schürrle, som kunne takke Tuchel for å sette fart på karrieren hans, da han ble hentet opp fra akademiet til Mainz mange år i forkant. 

Thomas Tuchel - Faktaboks 

Født 29. august 1973 (47 år gammel)
Nasjonalitet  Tyskland (født i Krumbach, Vest-Tyskland) 
Høyde 190 cm
Klubbhistorie som manager PSG, Borussia Dortmund, Mainz 05 og FC Augsburg ll
Klubbhistorie som spiller Stuttgarter Kickers, SSV Ulm 

Personlighet 

Tuchel er en energisk og engasjert person med et unikt fotballhode og nærmest vitenskapelig tilnærming til sporten, som ble bevist da han i Mainz 05 introduserte teorien, skapt av sportsforsker Wolfgang Schollorn, om "differensiell læring." 

Men når han ikke fokuserer på det som, bare basert på navnet, sikkert er nåtidens og sportens Arthur Schopenahuer, spiser han vegansk mat uten karbohydrater, mens han for det meste går i svarte klær. 

Den tyske journalisten Raphael Honigstein mener utseende og stilen hans minner om en  "lang og tynn professor i kulturantropologi eller kanskje en berømt arkitekt." 

Og det er noe litt hippie-aktig over typen, men han kan nok ikke tilskrives Chelsea-fansens motto: "Carefree." Tuchel er alt annet enn nettopp det og har som følge av dette havnet på kanten med styret både i Paris Saint-Germain og Borussia Dortmund. 

Det ble spesielt stygt i Dortmund, der han sendte en ufin melding om sportsdirektør Michael Zorc til... Michael Zorc. En melding som egentlig skulle til agenten Oliver Meinking. Det markerte slutten på et allerede kaldt forhold. I følge en Borussia Dortmund-fan og konsulent for ledelsen var Tuchel aldri interessert i å være en del av klubbens historie. 

Daglig leder i Borussia Dortmund Hans-Joachim Watzke beskrev Tuchel som en "fantastisk trener, men en vanskelig person" etter Tuchel sin tid som manager for Borussia Dortmund var over. Og det finnes grunnlag for denne påstanden. RB Leipzig-manager Julian Nagelsmann mener "enten kommer du overens med han veldig bra, eller ikke i det hele tatt." 

Eurosport Tyskland-ekspert Maxime Dupuis sier "Tuchel er en topp trener, men han er ikke enkel å takle for klubbledelsen." Han la til at han tror Tuchel kan få fart på Chelsea-laget, men at spørsmålet var "hvordan skal Roman Abramovitsj og Tuchel komme overens med hverandre?" 

Det kan underbygges med at Watzke innrømmet den sportslige suksessen til Borussia Dortmund under Tuchel, men la til "det som betyr noe er fundamentale verdier som tillit og respekt" og "vi var ikke alltid enig med trenerteamet i løpet av denne perioden." 

I PSG virket det som han endret personligheten litt. Han hadde et godt forhold til spillerne og forklarte selv i et intervju med Rio Ferdinand:

- Jeg er den jeg er og liker å være nære spillerne mine og staben min. Jeg liker å klemme og kjenne på noen. Jeg er glad når spillerne er glad. Det er litt som en familie. Du må ha et nært forhold for å være ærlig med hverandre. Jeg er vennlig hver dag, men ikke for å være venner. Det er den grensen du må skape, sa Tuchel. 

Men heller ikke her varte forholdet mellom Tuchel og klubbledelsen. Sportsdirektør Leonardo Nascimento de Araujo prøvde å påvirke Tuchel sitt laguttak og treningsopplegg, i følge kilder, men Leonardo selv nekter for at dette var tilfelle. Han fikk sparken på julaften. 

Chelsea-styret lever ikke under en stein og vil være fullt klar over Tuchel sin historie, men den potensielle sportslige belønningen har tydeligvis veiet opp for det. Tuchel kan få Chelsea til å spille feiende flott angrepsfotball og - ikke minst - vinne trofeer. 

Tuchel snakker engelsk flytende og har ingen problemer med språket. I PSG sa han at 90% av kommunikasjonen gikk på fransk, mens han naturligvis også snakker tysk. 

Det er en aktiv mann på sidelinjen, som gir instruksjoner, jubler for mål og ikke er redd for å klage på dommeren. Tuchel har klare taktiske planer og jobber ofte individuelt med spillerne for å forklare hva de skal gjøre - spesielt de yngre spillerne. 

- Du må fortelle unggutten: dette er når du skal angripe, forsvare, spille pasning, dribble, posisjonere og du må ha en klar plan på hva han skal gjøre. Hvis du bare kaster han inn uten en klar plan blir det for mye for dem. Jeg vil aldri undertrykke kreativiteten, men det må gjøres der du skal være og i et øyeblikk du er beskyttet. Da kan du gjerne finne din egen løsning, sier han. 

I intervju og på pressekonferanser spøker han mer enn gjerne med journalistene og er reflektert og villig til å analysere den aktuelle kampen. Pressekonferansen etter en Champions League-kamp mot Liverpool i 2018, der PSG tapte 3-2, er et godt eksempel og forøvrig også en imponerende visning av språkkunnskapen. 

Spillestil

Det er ikke så lett å bare forklare Tuchel sin spillestil rett ut, da den kan variere etter hvordan han mener laget bør spille til den aktuelle kampen. 

Tuchel er ikke redd for å tilpasse laget etter behov og overraske motstanderen. Det er en tendens vi så hos Frank Lampard, men en motsetning til for eksempel Maurizio Sarri. 

Men en ganske klar fotballfilosofi har han likevel. Tuchel liker at laget hans har ballen og bruker ikke veldig avansert terminologi når han skal beskrive hvorfor han ønsker mye ballinnhav. 

- Jo mer du har ballen, jo mindre har motstanderen ballen. Det er matematikk. Hvis vi har ballen kan ikke de score, men vi kan, sa Tuchel i et intervju. 

Det er nok også en av grunnene til gegenpressing er en stor del av hans filosofi. En taktikk popularisert av Jürgen Klopp i Borussia Dortmund, som går ut på å vinne tilbake ballen så fort som mulig etter balltap. 

- Så kommer vi til øyeblikket der vi mister ballen og dette er et viktig øyeblikk. Vi mister fortsatt for mange enkle baller i vanskelige situasjoner, men samtidig får vi mer og mer struktur i angrepet vårt. De bakerste fire eller fem spillerne må bygge strukturen for de offensive spillerne, så de offensive spillerne kan bruke kreativiteten sin uten å tenke for mye på om de er i riktig posisjon og om det er riktig å drible her og så videre. Forsvaret må presse lenger opp i banen og ikke åpne rom for motstanderen til å kontre, forklarte Tuchel. 

- Vi trenger våre offensive spillere til å jage ballen i tre, fem eller syv sekunder med høy intensitet.

Den mest brukte formasjonen i PSG under Tuchel var 4-3-3, med fokus på å skaffe et posisjonelt overtak, ved hjelp av offensive backer. 

Eksempel:

Det som er garantert er at han kommer med samme filosofi til Chelsea, men formasjonen trenger ikke være en 4-3-3 selv om den ble mest brukt i PSG. Han endret ofte formasjonen hvis laget hadde flere spillere ute med skade og gikk i en periode over til en 4-2-2-2-formasjon. 

I Mainz satte han opp laget i 4-3-1-2 og 4-1-3-2-formasjoner, mens han i Borussia Dortmund varierte mellom 4-1-4-1, 4-2-3-1 og 3-4-3. Til syvende og sist betyr det ikke så mye. Tuchel analyserer spillermaterialet og bestemmer seg så for en formasjon og den kan uansett andres når som helst. 

Men det er noen grunnleggende prinsipper i Tuchel sin spillestil. 

1. Spille ut fra forsvar 

Det er en veldig naturlig taktikk for topplag og ikke overraskende et prinsipp for Tuchel. Laget skal spille ut fra forsvar, men i motsetning til mange ønsker ikke Tuchel at midtstopperne skal få det ansvaret. 

Han vil at midtbanespillere med god ballkontroll skal ha ansvaret. Den naturlige spilleren til å gjør det på Chelsea-laget er Jorginho, men Tuchel har ofte brukt den defensive midtbanespilleren som den mest offensive i oppbyggingsspillet, mens de to andre midtbanespillerne kom bak. 

Det gir mening. Om det fungerer vil den beste ballspilleren i troppen ha ballen fra starten av angrepets oppbygging og de vil ha tid og plass til å finne den riktige pasningen. Kanskje til en av Chelseas... 

2. Offensive backer 

Heller ikke noe som er veldig uvanlig i den moderne fotballen, men også Tuchel liker at backene er angripende med en offensiv tankegang. 

I Borussia Dortmund fikk han mye ut av Raphael Guerreiro og Lukas Piszcszek i vingback-roller. Ofte skjærte Tuchel sine vinger inn sentralt, mens backene brukte bredden i angrep. 

3. Angrep er det beste forsvar 

Presset til Tuchel sine lag er veldig systematisk. Etter balltap er det de offensive spillerne som har ansvaret for å vinne igjen ballen. 

I Mainz 05 ble laget nesten desperate etter balltap. Det samme gjelder for Borussia Dortmund, som allerede var vant til denne delen av spillestilen under Jürgen Klopp

Tuchel er spesielt opptatt av å hindre motstanderen til å kontre gjennom midten av banen og heller tvinge de ut på sidene. Han vil rett og slett ikke la motstanderen spille fotball. 

Vil Tuchel virkelig sette inn et intenst press endret han ofte fra 4-3-3 til 4-2-2-2. Da ville det for eksempel passe bra med to pressende spisser i Timo Werner og Tammy Abraham. 

Er det en ting en plan som dette krever så er det innsats fra spillerne og Tuchel må få hele spillergruppen på sin side fra starten av. 

4. Frie tøyler 

Tuchel gir spillerne detaljerte instruksjoner og oppgaver, men de har likevel frie tøyler og mulighet til å uttrykke seg og vise frem kreativiteten sin. 

- Jeg vil aldri undertrykke kreativiteten, men det må gjøres der du skal være og i et øyeblikk du er beskyttet. Da kan du gjerne finne din egen løsning. Jeg vil aldri fortelle Neymar hva han skal gjøre i et trangt rom for han kommer til å finne en løsning jeg bare kan drømme om, sa Tuchel som PSG-manager. 

Det er nøkkelen. Han skal ha det på sin måte når det gjelder posisjonering, men hva spillerne gjør etter det vil være deres egne valg og Tuchel vil at spillerne skal klare tenke selv i disse situasjonene. 

Suksess 

Thomas Tuchel har allerede en fin CV, men kan bli et manager-ikon om han blir en suksess i Chelsea. 

Det har han alle muligheter til å bli, men hans trofe-samling i PSG sier ikke så mye. Et minimumkrav i den franske hovedstadsklubben er å vinne Ligue 1, samt cupen. Det store målet om å vinne Champions League klarte heller ikke Tuchel oppnå, selv om han tok de til sin første finale noensinne. 

I Borussia Dortmund var han ikke like suksessfull som Jürgen Klopp om man ser på trofeer vunnet, men laget var mer kreativt, skapte flere og bedre målsjanser og oppnådde en større seiersprosent (62,96%.) De hadde ca. lik seiersprosent i Mainz 05. 

I PSG fikk han en erfaring som Frank Lampard aldri fikk før han tok Chelsea-jobben - nemlig å jobbe med en tropp full av stjernespillere. En erfaring han ikke hadde fra før selv, da han jobbet med et svært begrenset budsjett i Mainz 05 og det som også i alle fall kan kalles et begrenset budsjett i Borussia Dortmund. 

Det er uten tvil en manager for den moderne fotballen, men den moderne businessen i fotball virker å være vanskeligere for han å svelge. 

Det er ikke mye som tyder på at dette blir et langtidsprosjekt, men på en annen side tydet det meste på at både Maurizio Sarri og Frank Lampard var langtidsprosjekt, så hva betyr det? 

Tuchel vet at dette er en resultatbusiness og han har definitivt spennende tanker om hvordan dette kan realiseres, men det virker allerede som et tidsspørsmål før den første konflikten mellom manager og ledelse oppstår, eller kanskje er det nettopp en mann som Tuchel som skal til.

Som alltid gjenstår det bare å se for Chelsea-fansen, som nå bare må prøve å unngå noen form for emosjonell tilknytning til Tuchel. 

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Reiseshop

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.