Barrieren Mourinho må bryte

Mourinho har ikke maktet å vinne ligaen i sitt tredje år i en klubb. Denne sesongen står ”The Special One” ovenfor denne utfordringen igjen.

NY UTFORDRING: Denne sesongen skal José Mourinhos mannskap forøske å forsvare Premier League-tittelen.(Foto: Sky Sports)

Endelig er Premier League-sesongen igang og alle anglofile fotballhjerter gleder seg. Chelsea har hatt en kort sesongoppkjøring, og ikke vunnet en eneste treningskamp i ordinær tid. Communtiy Shiled-finalen som ikke henger særlig høyt hos Mourinho endte også med tap mot by og tittelrival Arsenal.

I sesongåpningen tok Chelsea skuffende nok bare ett poeng på Stamford Bridge mot Swansea. De blå løvene spilte 10 mot 11 nesten en hel omgang, og de fikk virkelig kjørt seg. Det som skulle være tre poeng til de regjerende mestrene, ble heller til en forsvarskamp da Chelsea ble presset hardt tilbake på eget gress.

Mourinho har uttalt før sesongen at ligaen blir jevnere denne sesongen. Mye grunnet til at andre lag har forsterket for store summer, og lag lenger nede på tabellen har mulighet til å hente toppspillere. Mourinho går nå inn i sin tredje sesong, i sin andre periode som Chelseamanger. Hvis Chelsea klarer å forsvare troféet i Mai vil han klare noenoe han aldri har klart før: å vinne et ligatrofé i sitt tredje år som hovedtrener for en klubb.

Troféer på rekordtid

José Mourinhos statistikker er som oftest en imponerende lesning. Han er manageren som har vunnet alt. Åtte ligatitler på 15 år som hovedtrener sier litt om den karismatiske treneren. I tillegg til å vinne ligacupen forrige sesong, klarte laget fra Vest-London å vinne Premier League suverent. Etter en sesong til å bygge opp laget sitt kom gullet på bestilling. Mourinho leverte varene. For Mourinho er en ekspert på å vinne pokaler på rekordtid. Så kommer turbulensen og det tar brått slutt.

I Porto oppnådde han alt etter bare to sesonger i klubben, og når Chelsea kom med et lukrativt lønnstilbud ble det vanskelig å takke nei til. Etter å ha vunnet seks titler med de blå fra London tok den første perioden brått slutt etter 1-1 hjemme mot Rosenborg i gruppespillet i Champions League. Pressen skrev den gang at forholdet mellom Chelsea-eier Roman Abramovitsj og Mourinho var blitt kjølig.

Veien videre gikk til Italia og Inter Milan. Heller ikke her gikk det lang tid før Mourinho umiddelbart hentet troféer hjem. Etter å ha vunnet trippelen forlot portugiseren tårevåte Inter-spillere til fordel for Real Madrid. Selv om Mourinho vippet Barcelona fikk Mourinho en trøblete avslutning i La Liga. I det som skulle bli den siste sesongen kom kyniske Mourinho på kant med den spanske klubblegenden og keeper Iker Casillas som ble sittende på benken resten av sesongen på grunn av konflikten. I tillegg kom den frittalende manageren på kant med flere journalister og havnet stadig i kontroversielle situasjoner.

KOMMET FOR Å BLI: José Mourinho signaliserer at han ønsker å bli lenge i Chelsea etter han signerte ny kontrakt med klubben. (Foto chelseafc.com)

I´m here to stay

Moruinho brente alle broer da han forlot Spania og gikk tilbake til en bro hvor han er godt likt, Stamford Bridge. Hans gjenkomst i 2013 var på mange måter en kjærkommen retur for Chelseafansen som på sin side uttrykt sterk misnøye med Rafa Benitez på trenerbenken. Plutselig ble alt så mye lysere på Stamford Bridge, for Chelsea-fansen visste hva som kom. Likevel var det noe som var annerledes. Denne gang er Mourinho kommet for å bli. For første gang i sin managerkarriere uttalte Mourinho at han ønsket å bli i klubben over en lengre periode for å bygge et lag over tid, få frem unge spillere og vinne store troféer. Han ytret et ønske om å kopiere det Sir Alex Ferguson gjorde i Manchester United. Dette er helt nytt da Mourinho aldri har vært hovedtrener for et lag i fire strake sesonger. Han har som regel gått av før.

Mourinho og Abramovitsj

Kombinert med at Mourinho ikke er kjent for å være i en klubb over lenger tid og Abramovitsj sin korte tålmodighet, er det vanskelig å si hva som kommer til å skje denne sesongen. Chelsea-eier Roman Abramovitsj har liten tålmodighet. Ved en dårlig start for José Mourinho, spørs det om ikke Abramovitsj griper inn og avslutter arbeidsforholdet. På den andre siden blir det sagt at forholdet dem i mellom skal være mye bedre nå enn under Mourinhos første periode i klubben.

Fredag kom nyheten om at Mourinho har skrevet under en ny konrtakt. Med kontraktsforlengelsen er det et tydelig signal på at Abramovitsj vil beholde suksesstreneren. Det skal sies at ny fireårsavtale for Mourinho behøver ikke å bety sikker jobb i overskuelig framtid. I Mai 2012 signerte Mourinho ny fireårskontrakt med Real Madrid. Året etter var portugiseren ferdig i klubben. Så gjenstår det å se om Mr. Abramovitsj gir Mourinho tid til sitt prosjekt. Pipen har foreløpig en annen lyd enn tidligere sesonger.

Tøff sesong: Mye tyder på at José Mourinho får en tøff sesong i vente. (Foto: chelseafc.com)

Nytt seriegull?

Til tross for den dårlige sesongoppkjøringen har flere medier tippet Chelsea på 1. Plass denne sesongen også. Under Mourinhos første periode som Chelseatrener klarte han å forsvare ligagullet, og i år får han muligheten igjen. ”The Special One” høster stor tillit hos sterke personligheter som John Terry og Branislav Ivanovic. Dermed kan det se ut som lagmoralen er i behold noe som har vist seg å være viktig for Mourinhos suksess. Det settes imidlertid et stort spørsmålstegn ved hvor mange kamper Diego Costa kommer til å få denne sesongen. Den dødelige spissen ser ut til å ha et evigvarende problem med hamstringen. Sett med blå øyne er det beroliggende at han fikk 90 minutter på banen lørdag, til tross for at han ikke scorte mål.

Noen endringer i stallen har det blitt, men mange stiller spørsmålstegn om Chelsea har kommet godt ut av dette overgangsvinduet. Tittelrivalene har brukt en drøss med penger i sommer for å hente inn den store luka Chelsea hadde i mai. Chelsea har hatt noen endringer i laget. Backplassen er foreløpig tynt besatt etter salget av Felipe Luis. Etter lørdagens kamp mot Swansea spørs det om ikke man trenger forsterkninger på høyre backoposisjon. I tilegg har to av Mourinhos mest lojale og trofaste menn forlatt klubben. Didier Drogba og Petr Cech er erstattet med Falcao og Asmir Begovic. Mourinho har likevel klart å bevare kontinuitetet i garderoben på Stamford Bridge. Har Abramovitsj nok til å bevare kontinuiteten på trenerfronten dersom det butter imot?

Tøff start

For det kan bli meget tøft for Chelsea denne sesongen. Med ett poeng hjemme mot Swansea kan Chelsea risikere å bli hengende etter tittelrivalene. Til helgen venter en tøff bortekamp mot Manchester City. Etihad Stadium er en arena mange gruer seg å besøke. Chelsea stiller i den kampen uten Thibault Courtois. En ny bortekamp mot West Bromwich venter i tredje runde. Man skal tilbake til 2010/2011-sesongen sist Chelsea vant på The Hawthorns. Så sent som i mai i år ble det et braktap mot Tony Pulis mannskap.

I verste fall kan Chelsea stå med ett fattig poeng etter tre serierunder. På den andre siden kan Chelsea stå med 7 poeng på de tre første kampene. Da vil også Chelsea ligge foran Machester City på tabellen, og Swansea-kampen være glemt. Det vil i så fall vært et langt bedre scenario for José Mourinhos menn.

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Reiseshop

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.