Kommentar: En ny defensiv dimensjon

Cesc Fàbregas har blitt hjernen i Chelseas angrepsspill. Han har også gitt klubben en ny defensiv dimensjon.

Cesc Fàbregas har gitt Chelsea en ny måte å forsvare seg på, skriver Aleksander Losnegård i sin kommentar. Foto: dailymail.co.uk.

Mange fryktet nok en reprise av forrige sesongs fadese på Selhurst Park da vanligvis så sindige César Azpilicueta taklet Crystal Palace-kaptein Mile Jedinak på grusomt vis og ble belønnet med et korrekt rødt kort. Utvisningen fikk til syvende og sist ingen større betydning for kamputfallet, da Damien Delaney var klønete og stoppet Loïc Rémy for andre gang i kampen, og fikk sitt andre gule kort for ettermiddagen og rødt kort kun halvannet minutt etter at Chelsea ble redusert til ti menn.

Da hadde Chelsea-manager José Mourinho alt tatt grep. Øyeblikkelig da Azpilicueta ble sendt av banen fikk venstreback Filipe Luís beskjed om å gjøre seg klar. Byttet var av den brasilianske sorten, da Willian ble ofret til fordel for forsvarsspilleren.

Willian er, sammen med Oscar, den av Chelseas offensive spillere med flest defensive kvaliteter. Den hårfagre midtbanespilleren har en motor og løpsstyrke uten sidestykke, best illustrert ved hvordan han var oppe i press på Yaya Touré i løpet av noen få sekunder hver gang Touré fikk ballen da Chelsea møtte Manchester City på Etihad i fjor. Skulle Chelsea stengt av kampen, slik Mourinho ville gjort i sin første periode i klubben, ville Willian vært en ideell mann for oppgaven.

Fàbregas tok McArthur med på løpetur

Mourinho har uttalt at han mener en av forskjellene på dagens Chelsea-mannskap og mannskapet han rådet over i sin første periode på Stamford Bridge er at dagens Chelsea-lag fremdeles mangler et "killer instinct" som gjør at laget ikke kan drepe kamper. Etter å ha sett Chelsea vinne 2-0 over Liverpool på Anfield forrige sesong vil nok noen protestere på det, men dagens Chelsea-mannskap har også en annen inngangsvinkel til kamper og en annen filosofi enn Mourinhos første Chelsea-lag.

Er det én ting Mourinho har gjentatt til det kjedsommelige etter at Chelsea kjøpte Cesc Fàbregas fra Barcelona for rundt 300 millioner kroner i sommer, er det at spanjolens pasningskvaliteter gir Chelsea muligheten til å diktere tempoet i en kamp i langt større grad enn før. Før Chelsea-overgangen kjente nok mange til hvordan Fàbregas dikterer tempoet i angrepsspillet fra hans tid i Arsenal, men det var kanskje ikke like mange som hadde tenkt på at Fàbregas også kan diktere tempoet når laget er i pressede situasjoner.

Det var nettopp det 27-åringen gjorde til terningkast 6 i Sør-London lørdag ettermiddag, og da særlig etter pause. Med den største selvfølgelighet strødde han pasninger til høyre og til venstre, og på den måten forhindret han trykket Chelsea kunne ha havnet under dersom Crystal Palace hadde fått ha ballen i lengre perioder. Taktikk fremstilles ofte som vanskelig og komplisert, men ett prinsipp er ganske enkelt; Hvis motstanderne ikke har ballen, kan de ikke score. Det er et grunnprinsipp som Barcelona var stolte fanebærere av under Pep Guardiolas ledelse, og det illustrerer den tosidige gevinsten man får med spillere som er trygge med ballen; De kan skape muligheter selv, men også låse opp spillet og forhindre kontringer.

I den første omgangen var det Oscar og Nemanja Matic som utførte oppgaven med glans. Crystal Palace-manager Neil Warnock hadde gitt den skotske midtbanespilleren James McArthur som oppgave å ta Fàbregas ut av kampen. På pressekonferansen etter kampen snakket Mourinho om hvordan Fàbregas derfor tok med seg McArthur ut av de mest sentrale midtbaneområdene, slik at Oscar kunne komme dypt i banen og fylle rollen til Fàbregas, i samspill med svært så ballsikre Matic.

Matic har vokst inn i Chelsea-drakten

Matic fortjener også skryt. Mannen som sammen med Fàbregas utgjør Chelseas defensive duo på midtbanen løste både den defensive og den offensive oppgaven med bravur mot Crystal Palace, slik han har fått for vane å gjøre siden han ble hentet tilbake fra Benfica i januar. Den høyreiste serberen har vokst inn i Chelsea-drakten, og fikk skryt av en annen høyreist mann som har spilt i den blå Chelsea-drakten, tidligere Chelsea-spiss Jimmy Floyd Hasselbaink, i BBCs "Match of the Day" lørdag kveld.

Der han så en smule treg ut i sine første kamper etter returen til Stamford Bridge, er det nå rett og slett voldsomt imponerende å se hvordan en spiller med en så voldsom fysikk kommer seg så raskt opp i avgjørende situasjoner som Matic gjør. På hypnotiserende vis løser serberen opp de største floker ved hjelp av direkte, solide pasninger. Han har også begynt å gjøre sitt nærvær kjent på offensive dødballer, noe som burde være et krav man kan stille til en mann som rager 1 meter og 94 centimeter over gressmatten.

Alt det nevnte tatt i betraktning var det ingen overraskelse at det var Matic som snudde spillet og sendte ballen til Eden Hazard i forkant av den fantastiske pasningssekvensen som endte med scoringen Mourinho beskrev som "skandaløst bra".

Chelseas pasningsspill drepte kampen

Mourinho viste hva Chelsea manglet på Selhurst Park forrige sesong da han skrev "store baller" på notatblokken til en journalist på pressekonferansen etter kampen. Forrige sesong ville man gjort en annen endring for å redde et resultat etter å ha blitt redusert til ti mann. Denne sesongen kan Chelsea forsvare seg på flere måter. Det viser styrke.

Med henholdsvis 123 og 113 pasninger ledet Fàbregas og Matic an da Chelsea slo 757 pasninger på Selhurst Park. Pasningsspillet Chelsea vartet opp med etter pause var fantastisk, og 89 prosent av pasningene fant en medspiller. Fàbregas og Matic hadde en pasningssikkerhet på henholdsvis 89,4 og 91,2 prosent. At lagene spilte ti mot ti spiller selvsagt en rolle, men det var Crystal Palace som måtte jage scoring. Likevel så hjemmelaget mer ut som en søt pusekatt enn et farlig rovdyr. Da de sluttet å presse ballfører, men la seg i en 4-4-1-formasjon godt inne på egen banehalvdel for å organisere rekkene, var det tydelig at frykten for flere baklengsmål var større enn troen på en redusering og en utligning. Med sitt pasningsspill tok Chelsea motet fra et hjemmelag som vanligvis får energi fra den intense stemningen hjemmesupporterne skaper på Selhurst Park.

At Chelsea har fått en ny offensiv dimensjon denne sesongen er det liten tvil om, men den nye måten å forsvare seg på kan vise seg å bli vel så viktig når tittelkampen skal avgjøres. Forrige sesong var det flere anledninger hvor fysikk og styrke ikke var nok til å forhindre tap da Chelsea havnet under press. Flere ganger bukket Chelsea under etter å ha blitt satt under press i lengre perioder.

Mot Crystal Palace viste det gulkledde bortelaget at denne sesongens Chelsea-mannskap også besitter defensiv finesse. Mourinhos menn kan fortsatt spille tøft når det trengs, men den nye defensive dimensjonen kan forhindre tap av den sorten som kostet Chelsea dyrt i jakten på trofeer forrige sesong. Det kan avgjøre tittelkampen i Chelseas favør.

Er du enig med Aleksander? Kan Chelsea nå forsvare seg på flere måter? Ta diskusjonen i kommentarfeltet.

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Reiseshop

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.