Hva skal du skylde på nå, Mourinho?

«Jeg har et lag, men ingen spisser. Det er umulig for oss å vinne Premier League». Ordene tilhører José Mourinho, og ble sagt midtveis forrige sesong.

Nå har han kvittet seg med to av spissene han kritiserte og hentet inn én etter eget ønske. Nå har du ingen unnskyldning, José.

Samuel Eto’o, Fernando Torres og Demba Ba. Tre spisser som kunne, og burde, bøttet inn med mål for Chelsea. Førstnevnte går mot slutten av karrieren, men har en formidabel CV. El Nino var den mest fryktede spissen i England da Roman Abramovitsj slengte 500 millioner på bordet for å hente han. Og Ba hadde scoret på bestilling for Newcastle.

I Chelsea fungerte det ikke. Eto’o scoret bare på hjemmebane, og var uansett en nødløsning da han ble hentet inn i siste sekund fordi Romelu Lukaku ville bort på lån. Han var heller ingen hærfører. Torres bukket trolig under for presset, mens Ba ikke klarte, og fikk egentlig ikke sjansen heller, til å gjenskape formen han hadde vist i The Toons. Kombinert stod de for 19 av Chelseas 71 scoringer i Premier League forrige sesong.

Det er ikke rart Mourinho hadde et behov for å kritisere dem. Det er ikke rart han tullet med at Eto’o sannsynligvis var 39 år. Nå ser det annerledes ut. Nå har Chelsea fått Diego Costa. Mannen som skjøt Atlético Madrid til La Liga-tittel og Mesterliga-finale. Mannen som alene scoret 27 av Los Rojiblancos 77 ligamål forrige sesong.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Karrieren til Costa er ganske artig, og det er vel kanskje grunnen til at så mange er skeptiske til om han vil lykkes. Vel, det og det faktumet at ingen, bortsett fra Didier Drogba (tralalala), har innfridd på topp de siste ti årene. Likheten til Chelsea-legenden er uansett slående. Drogba kom til Chelsea som 26-åring og hadde et par gode sesonger i Marseille i Ligue 1 bak seg, men kun 39 ligamål. Costa er ett år yngre og har 61 scoringer i verdens nest beste liga. Det morsomme er at den nå spanske landslagsspilleren egentlig skulle selges fra Atlético. Han skulle bare trene seg opp litt etter en skade, og så smalt det. Plutselig blomstret han.

Det er mange, ikke bare Chelsea-supportere, som tror Costa er en såkalt «perfect fit» for Chelsea, og mye tyder på det. Ganske ofte var det han som tok tak, slik Drogba gjorde, da Atlético slet forrige sesong. The Blues klarte ikke å score mot Manchester United, Arsenal, Newcastle, Aston Villa og Crystal Palace forrige sesong, og det viste seg å være helt avgjørende når alt kom til alt. Det er i slike kamper Costa kan spille en viktig rolle. Og enda mer interessant: Alle bortsett fra ett av Primera Divisón-målene hans kom innenfor 16-meteren. Det er en egenskap Chelsea har veldig behov for.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Costa er ikke like sterk i dueller, som fysikk og rykte tilsier. Han vant kun 26 prosent av duellene i La Liga-forrige sesong, sammenlignet med Eto’os 30 prosent, Bas 46 prosent og Torres’ 49 prosent. Det tar han igjen på vilje. Vi har sett at han har et enormt konkurranseinstinkt og en fandenivoldskhet i seg. Det viste han blant annet mot Chelsea da han og Terry målte brystkasser for å markere revir. Han stiller opp når det drar seg til. Det kan være avgjørende en regnfull vinterkveld på Britiannia.

Mot slutten av forrige sesong ble det drevet rovdrift på mannen. Han var plaget av skader og fikk ikke muligheten til å restituere seg skikkelig, noe som blant annet resulterte i at han kun fikk noen minutter i Mesterliga-finalen. I VM i sommer var han usynlig for Spania. Enkelte kalte han flopp før han i det hele tatt hadde satt sin fot i London.

Kanskje det er bra. Kanskje det er akkurat det Costa trenger. Ingen forventninger. Alt er opp til han. Presset er borte - bortsett fra på Mourinho som nå har fått akkurat den spissen han ville ha og kvittet seg med to han kritiserte. Nå har Mourinho både et lag og en spiss. Nå har Mourinho ingen unnskyldninger.

Denne saken sesongens første utgave av Supporter'n. Denne og mange flere kan du få rett hjem i posten dersom du er medlem av Chelsea Supporters Norway. Klikk HER for å melde deg inn.

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Reiseshop

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.