Kommentar: Begynnelsen på slutten

Thibaut Courtois startet mot Burnley. Det er trolig begynnelsen på slutten av en æra.

SLUTTEN PÅ EN ÆRA: Petr Cechs tid i Chelsea kan være over. Foto: chelseafc.com.

De siste årene har det vært lett å slenge om seg med ordet legende om Chelsea-spillere. Årsaken er enkel: Det drøye tiåret som har gått siden Roman Abramovitsj kjøpte klubben for 100 millioner pund fra daværende eier og styreformann Ken Bates, har vært det mest suksessfulle tiåret i klubbens historie. Spillere som før kun ville ha ankommet Stamford Bridge på vei mot solnedgangen i egen karriere, selv om mange av dem likevel briljerte i den kongeblå trøyen, har kommet til SW6 enten i sine beste år, eller på vei inn i sine beste år. Aldri før har vi sett flere gode spillere i Chelsea.

Likevel har få spillere gjort seg mer fortjent til legendestatusen enn Petr Cech. Det heter at godt angrepsspill vinner kamper, men at det er godt forsvarsspill som gjør at en klubb vinner trofeer. Det har vært en sannhet for Chelsea i enda større grad enn for andre klubber. Cech er en av de aller største trofégrossistene i Chelseas 109 år lange historie.

Satte rekorder i hjemlig serie

Cech kom til Chelsea fra Rennes sommeren 2004. Da hadde han vært i den franske Ligue 1-klubben i to sesonger etter at han forlot Sparta Praha og hjemlandet i Tsjekkia. Cech var nok ikke noe nytt kort for de fleste, men han var likevel et relativt ubeskrevet blad for mange. Det betyr ikke at Cech ikke hadde opplevd suksess før han kom til Chelsea. Den høyreiste keeperens 903 minutter baklengsmål i den tsjekkiske serien er fremdeles rekord. I Sparta Praha har han fortsatt klubbrekorden for minutter uten baklengsmål. Den er på 928 minutter, og ble satt under 2001/02-sesongen.

Sommeren 2004 kunne Chelsea-supportere se Cech i aksjon under Europamesterskapet i Portugal. Alt i hans første sesong i London skulle det bli tydelig at mannen på 196 centimeter kom til å dominere europeisk fotball i mange sesonger fremover. Det var da, i sesongen hvor Chelsea slapp inn rekordlave 15 mål totalt i Premier League, at Cech voktet buret i 1025 minutter uten baklengsmål. Det var ny rekord i Premier League, en rekord som stod helt til 2009, da den ble slått av daværende Manchester United-keeper og superveteran Edwin van der Sar.

Har alltid slått tilbake

Derfra gikk det slag i slag for Cech frem til høsten 2006, da et grusomt sammenstøt med den daværende Reading-spilleren Stephen Hunt skulle sørge for at vi siden den dagen aldri har sett Cech på fotballbanen uten at hjelmen hans er langt unna. Frem til da hadde de to Premier League-triumfene i José Mourinhos to første sesonger nok vært de største høydepunktene i Cechs Chelsea-karriere. I januar 2007 var nok bare det å komme tilbake på banen en gigantisk seier for Cech. Han var kjapt tilbake i gammelt slag, og ble i april 2007, etter å ha holdt nullen i åtte kamper på rad, den første keeperen som ble kåret til "Månedens Spiller" i Premier League siden Leicester-keeper Tim Flowers i 2000.

Jeg var en av dem som hadde gleden av å se Cech og det som best kan beskrives som et fjellstøtt Chelsea-maskineri på Stamford Bridge i rekordsesongen 2004/05. Kampen var et inenst lokalderby i april mot naboene fra bredden av Themsen, Fulham. Joe Cole sendte tidlig Chelsea i ledelsen, før Collins John utlignet like før pause. Jeg husker hvor nervøs jeg var i pausen. Selv om Frank Lampard og Eidur Gudjohnsen avgjorde kampen etter pause, er det ikke scoringene jeg husker best. Bildet som står klarest for meg den dag i dag, over 10 år senere, er en tsjekkisk keeper i full strekk oppe ved krysstangen. Frisparkforsøket var godt, og verken Cech eller noen av de av oss som stod bak målet fikk øye på ballen før den kom over muren. Likevel var han på plass og slo ballen ut til corner. En liten gutt fra Bergen som aldri hadde vært særlig opptatt av keepere fikk med det en ny respekt for disse spillerne som kan gå fra å være helt til å bli syndebukk på sekunder.

I tiden etter hodeskaden hadde Cech noen sesonger hvor han varierte i prestasjonene, men de siste årene har han vært tilbake helt i verdenstoppen. Da Javier Hernández kom seg løs på bakerste stolpe og fikk heade mot mål helt umarkert i FA Cup-møtet mellom Chelsea og Manchester United våren 2013, trodde alle at United hadde utlignet. Alle unntatt en 196 centimeter høy tsjekker, som fikk opp venstrearmen og slo ballen over. Felles for de ti årene Cech har vært i Chelsea er likevel at han alltid har vært sentral de gangene klubben har kunnet juble over suksess. Didier Drogba scoret på den avgjørende straffen mot Bayern München i Champions League-finalen i 2012, men det var ingen tilfeldighet at han løp rett til Cech etter å ha trillet ballen i mål bak Bayern-keeper Manuel Neuer.

Courtois er fremtiden

Jeg skjønner at Thibaut Courtois er fremtiden. Jeg skjønner at det er riktig at den 199 centimeter høye belgieren nå får muligheten til å bli førstekeeper på Stamford Bridge etter å ha imponert voldsomt over tre sesonger på lån i Atlético Madrid. Selv om La Liga og Premier League er ulike ligaer, skjønner jeg at Courtois har alle forutsetninger for å bli Premier Leagues beste keeper. Det kan ta tid før han blir varm i trøyen, og det kan innledningsvis koste Chelsea noen poeng, slik David de Gea kostet Manchester United noen poeng før han med tiden tok nivået, men det vil Courtois være vel verdt.

Likevel er det med tungt hjerte at jeg innser at vi nok ikke kommer til å se Cech og hans ikoniske hjelm like mye i tiden fremover. Innerst inne har jeg et ørlite håp om at vår trommespillende, Queens-elskende keeper blir i klubben. Cech er, sammen med John Terry og John Obi Mikel, den spilleren som nå har vært lengst i klubben etter at de to legende og kontinuitetsbærerne Frank Lampard og Ashley Cole forsvant ut i sommer. Han er definitivt en viktig mann i garderoben, og det er ingenting som tilsier at han ikke vil kunne gjøre en jobb også i årene som kommer. Se bare på nevnte van der Sar. Keepere er som god vin - de blir bare bedre med årene.

Dersom Cech forlater klubben før overgangsvinduet stenger 1. september vil det være umulig å bære nag til 32-åringen for det. Petr Cechs navn vil for alltid stå skrevet med gullskrift i Chelseas historie, på lik linje med Chelseas andre virkelig store keeperlegende; Peter Bonetti.

Det er ti år siden José Mourinho valgte Petr Cech fremfor Carlo Cudicini. Mandag valgte vår portugisiske manager Thibaut Courtois fremfor Petr Cech. Måtte den høye belgierens tid i Chelsea bli like troféfylt som tiden til mannen han erstatter.

Hva er ditt beste Cech-minne? Tror du tsjekkeren blir i Chelsea? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under.

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Reiseshop

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.