Hvor er de nå? Chris Sutton
Skrevet av Andreas Moen   
tirsdag 04. januar 2011 18:14

Sent - men godt - her er denne ukens deltager i spalten "Hvor er de nå?". Vi skal denne gangen en tur til Nottingham å lære litt om en spiller som var i Chelsea kun en sesong. Det er Christopher Sutton som denne uken skal rengjøres av støvkosten.


Christopher Roy Sutton ble født i Nottingham 10. mars 1973. Som sønn av den tidligere Norwich City spilleren Mike Sutton, ble det tidlig klart at veien til voksenlivet ville gå gjennom fotballen. Han startet med det sin karriere i Norwich, opprinnelig som midtbanespiller, men ble raskt omskolert til angriper av sin manager i Norwich, Dave Stringer.

Debuten til Sutton kom i 1-0 seieren over Queens Park Rangers lørdag 2. mai 1991, men det var ikke før sesongen 91/92 at han skulle få sitt virkelige gjennombrudd. Etter kun to kamper i sin første sesong i Norwich, fikk han sesongen etter hele 21 kamper fra start for klubben, men scoret bare 2 mål.

Premier League

Chris Sutton ble fort en yndling i Norwich. Gjennom sin første sesong i det nyopprettede ligasystemet i England utøvde Sutton sine kunnskaper som fotballspiller i den øverste divisjonen med det klingende navnet: Premier League. Faktisk var Norwich gjennom store deler av sesongen 92/93- sesongen laget som lå helt i toppen av Premier League. Norwich endte til slutt på tredje plass denne sesongen, og Sutton fikk 38 kamper og 8 mål for klubben.

Siste sesongen for Chris Sutton som Norwich spiller ble 93/94- sesongen. Sutton spilte 41 kamper å puttet imponerende 25 mål for klubben, samtidig som at han var delaktig i å hindre videre spill for Bayern Munich i UEFA cupen. Likevel ble det en elendig sesong for Norwich i ligaen. Manager Mike Walker ble i januar 1993 utnevnt som ny manager for Everton, og assisterende manager John Deehan tok over roret på Carrow Road, noe som resulterte i at laget datt ned fra toppen av tabellen å avsluttet sesongen på en skuffende 12. plass.

Blackburn Rovers

Etter å ha blitt linket til de største klubbene i England, deriblant Manchester United, Liverpool og Arsenal, gikk i 1994 Chris Sutton noe overraskende for mange til Blackburn, der han ble den dyreste spilleren for laget til da med en overgangssum verd 5 millioner pund. I sin første sesong på Ewood Park utviklet han et sterkt partnerskap med Alan Shearer, og scoret - i tillegg til Shearers imponerende 34 mål - 15 mål for sin nye klubb. Dette resulterte i klubbens første seriemesterskap i den øverste ligaen i England siden 1914.

Sesongen 95/96- ble en sesong preget av skader for Sutton, noe som gjorde at han kun spilte 15 kamper for klubben derav ingen mål. Ting ble ikke bedre av at Shearer forlot klubben på slutten av sesongen som gjorde at Kevin Gallacher ble Suttons nye partner på topp for Blackburn.

Etter denne sesongen fulgte to fantastiske år for Sutton i Blackburn. På 60 kamper scoret han 29 mål for klubben, og ble i 97/98- sesongen Premier Leagues toppscorer med 18 mål. På tross av dette klarte ikke Blackburn året etter å kvalifisere seg til videre spill i Premier League, og rykket derfor ned til første divisjonen kun fire år etter å ha vunnet den øverste divisjonen på balløya. I 1999 gikk turen videre for Sutton, og Stamford Bridge skulle etterhvert bli hans nye hjemmebane.

Kontroversiell

Sutton vil også bli husket av mange for den siste kampen i sesongen mot Arsenal i Premier League, sesongen 96/97. Arsenal ledet kampen med et mål rett før slutt da Arsenal sparket ballen over sidelinjen etter en skade. Normalt skal man da kaste ballen tilbake til laget med skade, men dette skjedde ikke i denne kampen.

Sutton jaget innkastet som til slutt endte med corner til Blackburn. Blackburn scoret på corneren, noe som resulterte i uavgjort. Som resultat av dette mistet Arsenal sin plass i Champions League til Newcastle kun på målforskjell. Sutton har den dag i dag ikke unnskyld seg for denne hendelsen.

Tiden i Chelsea

Chris Sutton hadde vært fast målscorer for Norwich og Blackburn, men hans opphold i London hos Chelsea skulle bli en stor skuffelse. Den eksentriske spissen kom til Chelsea sommeren 1999 etter at manager Gianluca Vialli hadde lagt 10 millioner pund på bordet for å få Suttons underskrift. Kun et år senere gikk Sutton til Celtic for kun 6 millioner pund, noe som ga et tap på 4 millioner pund for Chelsea på bare et år.

Sutton var aldri i stand til å passe inn i Chelseas spill, og med 27 kamper klarte han kun og score tre mål for klubben. Etter Chelseas knusende 5-0 seier hjemme mot Manchester United, trodde mange at ting skulle snu for Chelsea, og i denne kampen - en god - Chris Sutton som tegnet seg på scoringslisten. Men den gang ei. Chelsea klarte bare og vinne en av sine åtte neste ligakamper (noen som kan trekke paralleller til denne sesongen tro?!), og Sutton gikk ut og inn av laget de neste månedene.

Selv om Sutton scoret i 3-0 seieren over Skonto Riga i den tredje kvalifiseringsrunden til Champions League, skulle han kun få spille 3 av 16 kamper i den turneringen fram til kvartfinalen. Vialli ville heller bruke Zola og Flo på topp i Europa - i stedet for Sutton - og hans korte tid i klubben gikk mot slutten.

Suttons tredje mål for Chelsea kom i 6-1 seieren mot Hull i FA cupens tredje runde, og det ble med det ikke servert noe form for sjokk til fansen da han sommeren 2000 meldte sin overgang til Celtic.

2000 - 2006

Etter tiden i Chelsea gikk ferden videre til Celtic der han ble trofast ved sin lest i 6 år. Sutton fikk i Celtic en skikkelig kjærkommen ny start på karrieren, der han etter å ha scoret i debuten puttet hele 63 mål på 130 kamper for klubben.

Etter tiden i Celtic, gikk i 2006 turen videre tilbake til England og Premier League klubben Birmingham der han kun fikk 10 kamper og et mål i løpet av det ene året han var på St. Andrews. Suttons karriere endte i Aston Villa sammen med sin gamle sjef i Celtic, Martin O'Neill. Han scoret et mål for Aston Villa, og måtte etter kun 8 kamper gi opp sin karriere som fotballspiller grunnet en øyeskade.

Hvor er han nå?

28. september 2009 ble Chris Sutton utnevnt som manager for League Two laget Lincoln City, og avløste med det Peter Jacson, som ikke har regissert Lord of the Rings, som lagets nye sjef.

Selv med liten eller ingen erfaring som fotballtrener, ble Sutton valgt foran 70 andre søkere til jobben. Suttons manager karriere startet godt, med en seier i debuten over Aldershot 3. oktober 2009. Sutton tok også Lincoln til FA cupens tredje runde, der de tapte mot 4-0 mot Bolton Wanderers. Sutton gikk av som manager for laget 29. september 2010 på grunn av familiære årsaker.

Selv om Sutton ga seg som fotballspiller i 2007, er han fortsatt aktiv. Han spiller til dagen cricket for laget, Sheringham i Norfolk Alliance.

Vi i CSN ønsker Chris Sutton lykke til i fremtiden om det skal være som manager, eller som cricketspiller.

Ønsker du å diskutere Chris Sutton kan det gjøres HER.

 
Innmelding
Billetter Billetter
Billetter Billetter

Neste kamper

Søn. 27. apr. kl. 15.05
Liverpool (b)
TV 2 Sport Premium

Ons. 30. apr. kl. 20.45
Atlético Madrid (h)
Viasat Fotball

Siste Resultat

Tir. 22. apr. kl. 20.45
Atlético Madrid (b) 0-0

Videonyheter

Premier League

1. Liverpool    35    (+52)    80   
2. CHELSEA    35    (+41)    75   
3. Man City    34    (+56)    74   
4. Arsenal    35    (+21)    70   
5. Everton    35    (+23)    69   
6. Tottenham    35    (+2)    63   
7. Man Utd    34    (+16)    57   
8. Southampton    35    (+5)    49   
9. Newcastle    35    (-15)    46   
10. Stoke    35    (-10)    44   

Hva skjer

 • Tir. 13. mai
  Romelu Lukaku fyller 21 år!
 • Tir. 20. mai
  Petr Cech fyller 32 år!
 • Søn. 25. mai
  Demba Ba blir 29 år.
 • Fre. 20. juni
  Super-Frank fyller 36 år!
 • Tir. 5. aug.
  Bertrand fyller 25 år!

Facebook

Annonse