Hvor er de nå? Gjett hvem!
Skrevet av Andreas Moen   
mandag 27. desember 2010 00:00

- So, you're obviously the big dick. And that, on either side of you, are your balls. There are two types of balls. There are big, brave balls, and there are little mincey faggot balls, sa hvem?


Du har så rett, urokråka Vinnie Jones står denne uken på menyen til spalten "Hvor er de nå?".

Vincent Peter "Vinnie" Jones ble født for snart førtiseks år siden, nærmere bestemt den femte januar 1965 i Hertfordshire, Watford. Vinnie Jones ble som voksen et speilbilde av hans barndom: røff og trøblete. Vinnie vokste opp i en kommunalbolig sammen med sin mor og far. Heldigvis for Vinnie ble etter hvert lærkulen og gressmatten hans beste venner, og sammen med et stort talent ulikt mange andre på hans alder på balløya, bidro dette til at Vinnie kom seg bort fra et eventuelt kriminelt liv og inn i fotballen.

Vinnie var en "lett" temperert fotballspiller på banen, men også med en myk og følsom side. Det var den samme Vinnie som plantet tennene sine inn i nesen på en journalist på 90-tallet, som kom hjem i tårer etter å ha brukt den påfølgende samfunnstjenesten til å levere ut tepper og mat til gamle mennesker. Han har brukt mye av sin fritid på ulike innsamlingsaksjoner til veldedige organisasjoner spesielt rettet mot barn.

På banen

Vinnie Jones startet sin karriere, i likhet med spillere som Stuart Pearce og Jermaine Beckford, på St Georges Stadium hos den semi-profesjonelle klubben Wealdstone Football Club i Grosvenor Vale, Middlesex. Etter to år i conference league gikk Vinnie i 1986 til Wimbledon for 10000£, og ble med det medlem av den beryktede "Crazy Gang". Daværende manager i Wimbledon Dave Baset anbefalte 21- år gamle Vinnie til å gå på lån til den svenske klubben IFK Holmsund for å skaffe seg litt mer voksen erfaring på banen. Unggutten hjalp den svenske klubben til og vinne andredivisjonen i Sverige dette året, samtidig som at han var med å kvalifisere laget til kvartfinale i den svenske cupen etter å ha slått ut storklubben Djurgården IF i åttendelsfinalen.

Etter perioden i IFK Holmsund gikk Vinnie tilbake til Wimbledon der han blant annet hjalp klubben til å oppnå sin største bragd med å slå Liverpool på Wembley i FA Cup finalen i 1988. Neste stopp for Vinnie ble Leeds i 1989. Under ledelse av Howard Wilkinson fikk Vinnie førtiseks kamper for den gamle storklubben på ærverdige Ellan Road. Under tilen i Leeds var han med på å få Leeds opp til den øverste divisjonen i England, og beviste med det at han ikke bare var en villmann på banen, men også en kommende stor fotballspiller. Han mottok utrolig nok bare tre gule kort i tiden i Leeds.

Vinnie Jones forlot Leeds i 1990 etter å ha mistet plassen sin til fordel for David Batty og Garry Speed til hans egen, og fansens store missnøye.Etter kun en sesong i Leeds opparbeidet Vinnie seg et spesielt forhold til klubben, som han viste ved og blant annet spille for klubben i testemonialkampen til Lucas Radebe i 2006, og med en tatovering av klubbens gamle emblem på leggen. Neste klubb ble Sheffield United som i 1990 sikret seg underskriften til villstyringen fra Watford. Vinnies debut for klubben ble i 2-0 tapet mot Southampton femtende september 1990. Han fikk i løpet av sesongen i Sheffield trettifem kamper og to mål.

Tiden i Chelsea

Etter kun en sesong i Sheffield United gikk veien videre til London og Chelsea i 1991 for 575000£. Vinnies ankomst på "brua" fikk ulik respons hos fansen, da han var kjent som en spiller man ikke alltid kunne stole på. Ting ble ikke bedre da han rett etter ankomsten uttalte følgende på en pressekonferanse: - Vi har fått et par gutter til klubben som kan være nyttige om hele greia går til helvette.

Vinnie vant fort over kritikerne, da han i debuten mot Luton trettiførste august 1991 la opp til det første målet som ble scoret av Graeme Le Saux. Kampen endte 4-1 i favør Chelsea. Han la også skepsisen mot han død ved at han i stor grad hele tiden sverget til fansen. -VINNIE, GIVE US A SONG, runget det ofte fra supporterne til Chelsea. Vinnie satte fingeren foran leppene og hysjet, før han med all sin kraft ropte ut den første strofen fra den gamle supportersangen Ten Men Went To Mow.

Vinnie Jones første mål for Chelsea kom i 2-0 seieren over Aston Villa i september 1991. Kun en måned senere kom hans andre mål for klubben i 2-2 kampen hjemme mot Liverpool. Når ikke Vinnie var dirigent for koret til supporterne før kamp, pleide han og kaste seg mellom stengene sammen med daværende Chelsea målvakt Kevin Hitchcock. Han fikk etter hvert utspring for sin interesse som målvakt da han i en kamp mot Sheffield Wednesday fikk prøve seg i buret etter at Hitchcock hadde fått rødt kort og marsjordre. Vinnie imponerte i målet til tross for at han fikk en baklengs imot seg, i kampen som til slutt endte med 3-0 tap.

We're Bothered

Det skulle gå hele femtifem år uten en eneste seier over Liverpool på Anfield i ligaen før den røde skuten endelig ble bordet. Rett før kampstart hadde Vinnie Jones og Dennis Wise fått tak i en svart tusj og skrevet "We're Bothered" over det berømte skiltet i spillertunnelen til Liverpool hvor det sto "This is Anfield". Og jammen skulle det ikke gå troll i ord denne dagen. Etter at Wise hadde scoret det første målet mot Liverpool sendte Vinnie i vei et fantastisk skudd på hel volley fra 25 meter og rett i mål bak Bruce Grobbelaar, et skudd som ga Chelsea en 2-1 seier, og revansj etter femtifem år uten seier.

Wise og Vinnie scoret også hvert sitt mål mot Hull, som med det ble slått ut av FA cupens fjerde runde i 1992. Chelsea trakk Vinnies gamle klubb Sheffield Wednesday i cupens femte runde, men møtet med gamleklubben skulle, til tross for avansement for Chelsea, ikke bli noe hyggelig affære for Vinnie. Etter utrolige tre sekunder på banen fikk han sitt første gule kort å fikk med det ikke spille i kvartfinalen mot Sunderland. Uten Vinnie på banen greide ikke Chelsea mer enn uavgjort mot Sunderland, og det ble med det et returmøte på Roker Park som Chelsea tapte 2-1 selv etter et sent mål av Dennis Wise assistert av nettopp Vinnie Jones.

Hans siste kamp for Chelsea ble 2-1 tapet mot Liverpool i september 1992, og han vendte tilbake til Wimbledon senere den måneden for 640000£. Etter 250 kamper for Wimbledon ble han i 1998 spillende trener for QPR der han i debuten scoret mot Huddersfield Town. Det var planlagt at Vinnie skulle ta over som manager for QPR, noe som gikk i vasken. Han la opp som spiller 1999 etter femten år som aktiv fotballspiller.

En kontroversiell spiller

Det råder i dag ingen tvil om at Vinnie Jones er en av balløyas mest kontroversielle spillere gjennom tidene. I 1992 ble det utgidd en video i England kalt "Football's Hard Menn", som inneholdt gamle opptak av han og andre "hard menn" der man kunne se ekstreme taklinger og råd til vordende "hard menn". Etter utgivelsen ble Vinnie bøtelagt med 20000£, utestengt i seks måneder, og suspendert i tre år av FA for "å bringe sporten i vanry". Wimbledons styreformann gikk blant annet ut i media og påsto at Vinnie hadde en hjerne på størrelse med en mygg. Mange andre sto i kø for å fordømme videoen og Vinnie, derav David Ginola som mente at han ikke fortjente å bli betraktet som fotballspiller.

Hvor er han nå?

Vinnie Jones debuterte som skuespiller i Guy Ritchies Lock, Stock and Two Smoking Barrels i 1998, samt Snatch som Bullet-Tooth Tony i 2000. Samme år fikk han også en rolle i Hollywood filmen Gone in Sixty Seconds sammen med blant annet Nicolas Cage. Vinnie Jones har til sammen siden debuten på lerretet i 1998 spilt i over 60 filmer og serier, og med det blitt en av Englands mest berømte skuespillere det siste tiåret. Vinni feiret også sin førtifemårsdag som deltager i Celebrity Big Brother i 2010, der han tok på seg rollen som "The hard man" i huset. Han har også deltatt i en rekke reklamefilmer.

I 1998 kom boken "Vinnie: The Autobiography" ut. Denne ble senere gidd ut på nytt i etterkant av kassasuksessen Lock, Stock and Two Smoking Barrels. Vinnie skal også ha hovedrollen i den kommende boken "Noble", skrevet av Howard Chaykin.

Vinnie har, etter at han sluttet som fotballspiller, vært på kanten av loven en rekke ganger. I 1998 ble han dømt etter å ha påført naboen sin store fysiske skader i november 1997. Han ble også dømt for å ha opptrått uforsvarlig på et fly i mai samme år. I 2008 ble han dømt til fengsel etter en slåsskamp og nedskalling på en bar i Sør Dakota. Etter videobevis ble anklagen mot Vinnie trukket etter to dager i rettssalen i 2009. I 2010 ble det rapportert at Vinnie hadde pådratt seg massive skader etter en krangel med skuespiller Tamer Hassan.

Utenom alle slåsskampene, donerte Vinnie sin 1988 FA cup medalje til fansen av AFC Wimbledon, der han med det ønsket fansen lykke til videre. Medaljen står nå til allmenn skue på Kingsmeadow Stadium.

CSN ønsker med dette Vinnie Jones lykke til i fremtiden, og takker for jobben han gjorde i Chelsea.

Ønsker du å diskutere denne ukes "Hvor er de nå?"- så kan du gjøre det på forumet HER:

 

 
Innmelding
Billetter Billetter
Billetter Billetter

Neste kamper

Søn. 27. apr. kl. 15.05
Liverpool (b)
TV 2 Sport Premium

Ons. 30. apr. kl. 20.45
Atlético Madrid (h)
Viasat Fotball

Siste Resultat

Tir. 22. apr. kl. 20.45
Atlético Madrid (b) 0-0

Videonyheter

Premier League

1. Liverpool    35    (+52)    80   
2. CHELSEA    35    (+41)    75   
3. Man City    34    (+56)    74   
4. Arsenal    35    (+21)    70   
5. Everton    35    (+23)    69   
6. Tottenham    35    (+2)    63   
7. Man Utd    34    (+16)    57   
8. Southampton    35    (+5)    49   
9. Newcastle    35    (-15)    46   
10. Stoke    35    (-10)    44   

Hva skjer

 • Tir. 13. mai
  Romelu Lukaku fyller 21 år!
 • Tir. 20. mai
  Petr Cech fyller 32 år!
 • Søn. 25. mai
  Demba Ba blir 29 år.
 • Fre. 20. juni
  Super-Frank fyller 36 år!
 • Tir. 5. aug.
  Bertrand fyller 25 år!

Facebook

Annonse