Hvor er de nå? Eddie Newton
Skrevet av Andreas Moen   
søndag 19. desember 2010 00:00

Denne ukens "Hvor er de nå?"- skal handle om en spiller underskrevne har et spesielt forhold til. Dette forholdet bygger på et bilde, en signatur fra 1993, og en idiotisk byttehandel på et lokalt tivoli. Mannen vi snakker om er Edward John Ikem "Eddie" Newton.


For snart 40 år siden, den trettende desember 1971, kom denne mannen til verden på et sykehus i Hammersmith, London. Med 139 kamper med Chelseas emblem på brystet, kan man kalle Eddie en skikkelig Chelsea-gutt. Andre ting som gjør at denne karen ligger mange av de eldre Chelsea supporterne tett til brystet er at han var en egenprodusert spiller, som rykket opp til førstelaget gjennom klubbens eget akademi.

1991 var året da Eddie endelig skulle få sin debut for Chelseas førstelag. Sammen med sine gode venner Frank Sinclair og Andy Mayers skulle han entre Stamford Brigde for første gang 6. april dette året. Dessverre for Eddie ble han skadet og fikk ikke ta del i Chelseas 3-3 kamp mot "The Hatters".

Etter dette ble Eddie utlånt til Cardiff i januar 1991, som i denne sesongen oppholdt seg i den daværende fjerde divisjonen i England. Cardiff endte på niende plass på tabellen denne sesongen, sytten poeng vinneren, Burnley, og bare seks små poeng etter Barnet som endte på syvendeplass som med det sikret seg den siste "playoff"- plassen. Eddie gikk med det tilbake til Chelsea bare tre måneder senere.

Debuten for Chelsea

Eddie Newton fikk etter mye frem og tilbake sin ligadebut i sesongens siste kamp mot Everton på Goodison Park. Kampen endte med 2-1 tap til Chelsea, men etter å ha kommet inn for Graeme Le Saux på venstrekanten ble det nettkjenning for den 20 år gamle debutanten. Newton rundet Neville Southall i Everton-målet, å satte ballen pent i nota bak den legendariske keeperlegenden på Goodison Park. Eddie var nå den nye yndling på "Brua".

Karrieren i Chelsea startet med et brak. Eddie scoret i sin første kamp for klubben, og etter to nye kamper som innbytter, fikk han mot Sheffield Wednesday sin første kamp fra start. Men i denne kampen ble han flyttet fra forsvaret og opp på midtbanen. Etter å ha ledet 2-0 til pause raknet det for Chelsea. Sheffield Wednesday klarte å komme tilbake i kampen med to mål i andreomgang, men etter halvspilt omgang satte Eddie inn ledermålet for Chelsea. Dessverre for "The Blues" scoret Sheffield et sent mål og kampen endte med det uavgjort og 3-3.

Onsdag andre september 1992, drøyt fjorten dager etter Eddies mål mot Sheffield Wednesday kom en ny nettkjenning for midtbanespilleren, denne gang i 3-1 seieren over Aston Villa. Etter fantastisk spill på vingen driblet han seg forbi hele forsvarsrekken til motstanderne, før han satte ballen lekkert i mål til daværende manager Aston Villa manager, Ron Atkinsons store ergrelse. Et fantastisk mål for Eddie.

Eddie var en mann med egenskaper som gjorde at han kunne spille på hele banen, i alle posisjoner. Som et eksempel ble han i ligakampen mot Tottenham i desember samme sesong, flyttet opp i angrep, og scoret begge Chelseas mål i kampen som endte 2-1. Tre uker senere var Eddie igjen tilbake på midtbanen og scoret i 1-1 kampen mot Southampton. Eddie hadde nå fått heltestatus på "brua". Navnet hans var nå blitt verd så mange penger, at han til sammen solgte flere effekter med hans navn enn halve Chelsea laget til sammen.

Min historie

Her kommer da min tivoli historie - som nevnt innledningsvis - inn. Som ti år gammel, og allerede Chelsea-frelst, fikk jeg av en eller annen grunn tak i et julekort signert av Eddie Newton i 1993. Dette var selvfølgelig stas for en ung gutt fra Gudbrandsdalen, og kortet var nå det viktigste i mitt liv. Dette varte sånn omtrent i ni måneder.

Som et årlig event hadde et stort tivoli rigget seg til i et tettsted rett ved der jeg bodde. Dette var et arrangement man hadde gledet seg til siden året før, da det igjen var muligheter for å lasse innpå med sukkerspinn, smultringer og blå kjærligheter så kreftfremkallende at man kunne høre cellene i kroppen skrike. Over hele området var det boder med juggel av alle slag, og i en tid der Guns N' Roses lå hjertet nærmest hos de fleste unge gutter, var det nå om å gjøre å sikre seg så mange effekter av disse gutta som overhodet mulig.

Enden på visen ble, at etter å ha siklet på et Guns N' Roses merke med fire dødninghoder på i fire dager, byttet jeg dette med julekortet med Eddie Newtons signatur på. Dette julekortet henger sannsynlig den dag i dag i en campingvogn ett eller annet sted i Øst-Europa til en ganske så fornøyd sigøyner.

FA-cupen 1997

Tilbake til Eddie Newton. Det var ikke bare positive ting ved Eddie. Gutten hadde et ganske så høyt temperament, og i FA-cup finalen i 1994 mot selveste Manchester United kom den første skikkelige store nedturen for Eddie i Chelsea drakten. Etter å ha presset United hele første omgangen, satte Eddie inn en hårreisende takling mot Ryan Giggs i andreomgangen. United ble tildelt straffespark som Eric Cantona satte kontant i mål. Etter dette raknet det helt for Chelsea, som til slutt tapte finalen 4-0.

Det tok ikke lenge før Eddie igjen gjorde seg bemerket i Chelsea. Året etter kom klubben seg helt til semifinalen i

Cupvinnercupen, den første deltagelsen i en europeisk turnering siden 1970- tallet. Eddie var også strekt delaktig i å føre Chelsea til den 115. FA-cup semifinalen i sesongen 94/95, der de tapte 2-1 mot Manchester United etter mål av David Beckham, Andy Cole og vår egen Ruud Gullit.

Den 17. mai 1997 ble for Eddie - og alle Chelseasupportere - en merkedag i historien. Etter å ha spilt seg gjennom alle FA-cupens innledende kamper feilfritt, endte det med finalespill på Wembley mot Middlesbrough. Chelsea tok ledelsen etter bare 42 sekunder med et vakkert mål av Roberto Di Matteo. I det 83- minutt kom avgjørelsen på Wembley da Eddie, etter et innlegg fra Zola, styret ballen inn i nettet bak Middlesbrougs keeper Ben Roberts.

27 år etter Chelseas forige FA-cupseier var trofeet en realitet etter en "rysare" av en kamp, der Eddie Newton altså scoret det andre og avgjørende målet for Chelsea. Seieren i FA cupen gjorde daværende Chelsea manager, Ruud Gullit, til den første utenlandske og svarte manager til og vinne en av de største store trofeene på balløya.

Da Didier Deschamps kom til Chelsea i 1999 gikk Eddies karriere på Stamford Bridge mot slutten. Gianluca Vialli, som på den tiden var Chelseas manager, så ikke lengre plass til helten fra FA-cupen i 1997, og tiden var inne for et klubbskifte for Eddie. Han gikk på free transfer til Brimingham i juli 1999, men fikk kun fire kamper for klubben. Etter bare ett år på St. Andrew's gikk turen videre til Oxford, Barnet og til slutt Hayes. I 2001 la han opp som fotballspiller etter en skade bare 29 år gammel.

Hvor er han nå?

Etter at Eddie la opp som fotballspiller i 2001, har mye skjedd i livet til mannen fra London. I 2002 konverterte han til Islam, noe han selv sa at han gjorde for å bli mer fokusert på familien, og for å kunne starte sitt liv på nytt som en bedre person. Eddie ble etter dette gift og har nå fire barn. -Islam hjelper meg til å innse hvor heldig jeg er i livet, sa Eddie i et intervju til The Observer i 2009.

Eddie startet i etterkant av dette firmaet, New Vision Sport, som er et selskap som bedriver ulike aktiviteter for barn. Han har også vært i trenerapparatet til Chelsea, og har jobbet som programleder for programmet Sky One's Football Icon sammen med Jamie Redknapp.

Tilbake i det store selskap

I 2008 ble Eddie utnevnt til assisterende manager i Milton Keynes Dons sammen med tidligere Chelsea legende Roberto Di Matteo. Kun et år senere - i juni 2009 - gikk radarparet til West Bromwich Albion der de fikk de samme rollene som under tiden i Dons. Sist gang vi kunne se Eddie Newton på "brua" var i åpningskampen i årets Premier League sesong der han som assisterende manager for West Brom kunne se laget sitt tape 6-0 mot hans tidligere arbeidsgiver.

Vi i CSN ønsker Eddie Newton lykke til i rollen som assisterende manager for West Bromwich Albions, og håper han kanskje kan komme tilbake til den "rette klubben" for å hjelpe klubben til  nye høyder i fremtiden.

Du kan diskutere denne ukens "Hvor er de nå?"- inn på forumet HER.


 
Innmelding
Billetter Billetter
Billetter Billetter

Neste kamper

Søn. 27. apr. kl. 15.05
Liverpool (b)
TV 2 Sport Premium

Ons. 30. apr. kl. 20.45
Atlético Madrid (h)
Viasat Fotball

Siste Resultat

Tir. 22. apr. kl. 20.45
Atlético Madrid (b) 0-0

Videonyheter

Premier League

1. Liverpool    35    (+52)    80   
2. CHELSEA    35    (+41)    75   
3. Man City    34    (+56)    74   
4. Arsenal    35    (+21)    70   
5. Everton    35    (+23)    69   
6. Tottenham    35    (+2)    63   
7. Man Utd    34    (+16)    57   
8. Southampton    35    (+5)    49   
9. Newcastle    35    (-15)    46   
10. Stoke    35    (-10)    44   

Hva skjer

 • Tir. 13. mai
  Romelu Lukaku fyller 21 år!
 • Tir. 20. mai
  Petr Cech fyller 32 år!
 • Søn. 25. mai
  Demba Ba blir 29 år.
 • Fre. 20. juni
  Super-Frank fyller 36 år!
 • Tir. 5. aug.
  Bertrand fyller 25 år!

Facebook

Annonse