Hvor er de nå? Winston Bogarde
Skrevet av Andreas Moen   
mandag 29. november 2010 19:03

Mange har etterlyst denne spalten, og jeg tok derfor fram støvsugeren, og er nå - etter omstendelig rengjøring - klar til å bringe spalten tilbake i lyset.


Her vil det bli gjensyn med tidligere profiler som har hatt Stamford Bridge og Chelsea som sitt hjem over en kort, eller lengre tid. Det vil ikke bli satt begrensinger på hvor lenge det er siden spilleren spilte for klubben. Om det er tre eller tretti år siden er for meg like interessant. Forhåpentlig også for dere.

Første karen vi skal innom er Winston Bogarde. En mann som kun fikk 9 kamper på brua i løpet av tre sesonger. Hvorfor? Jo, det får du vite her i spalten “Hvor er de nå?”

Winston Bogarde ble født 22. oktober 1970 i Rotterdam, Nederland. Som den yngste av en familie på 13, vokste Winston opp i den fattige delen av Rotterdam. Han vokste opp i et hjem der faren sjelden var hjemme, men han hadde derimot et veldig godt forhold til sin mor som varte helt frem til hun døde for noen år siden. Med aner fra Surinam lovet han sin mor å bygge henne et hus i den tidligere nederlandske kolonien i Sør Amerika. Dessverre døde moren rett før huset sto ferdig.

Selv om Bogarde hadde en trøblete oppvekst så var hans barndom likevel ok. Fotballen fant han tidlig, og det meste av fritiden gikk med på å leke med lærkula. Bogarde har i den senere tid likevel innrømmet at om han ikke hadde lykkes som fotballspiller, så hadde veien til kriminalitet vært kort. Noe som ofte er tilfelle for barn og unge i fattige strøk.

Bogarde startet sin karriere som amatør i klubben SVV, som ving. Han gikk etter hvert over til å bli profesjonell, og i 1990 gikk han til Excelsior og senere Sparta Rotterdam. Selv om Bogarde var en mer defensiv spillertype, lagde han likevel 11 mål i 1993-94 sesongen, og hjalp klubben til Intertoto Cupen.


Forandring fryder.

I 1994 signerte han for storklubben AFC Ajax. Winston Bogarde var en middelmådig ving i Sparta, men daværende trener for Ajax, Louis Van Gaal så noe i ham, som ikke andre så. Han ble etterhvert raskere og sterkere, han ble bedre på hodet, og fikk etterhvert en sterk mentalitet. Men problemet var at han ikke var noen utpreget ving, så Van Gaal ga han ordre om at han måtte omskolere seg til venstre back. Van Gaal var streng med Bogarde, men likevel ble han behandlet med respekt. De andre guttene, særlig de med bakgrunn fra Surinam ga Bogarde den støtten han trengte.

I 1997 signerte nederlenderen under for A.C. Milan. Sammen med Patrick Kluivert og Edgar Davids hadde han en drøm om å gjenskape de beste dagene fra Ajax. Denne drømmen gikk i vasken da daværende Milan trener Arrigo Sacchi fikk sparken før det var spilt en eneste kamp den sesongen. I stede kom Fabio Capello til San Siro. Bogarde og Capello havnet fort på kanten med hverandre, og etter kun tre kamper ble han allerede i januar samme sesong hentet til Barcelona av sin gamle sjef i Ajax, Louis Van Gaal. Med sine 19 kamper for Barcelona det siste halvåret hjalp han laget sitt til “the double” med både cupseier og ligamesterskap.


En høyt respektert spiller.

1997-98 sesongen var en lykkelig tid for Bogarde, og i tillegg til å vinne det meste med Barcelona det året, så ble han også tatt opp igjen til det nederlandske landslaget. I 1998 sto VM for tur, og Bogarde hadde igjen sikker plass på laget. Dessverre for Bogarde knakk han ankelen og ble holdt tilbake til å delta i mesterskapet.

Til tross for Bogardes temperament, elsket de fleste trenere å jobbe med ham. Guus Hiddink hadde et spesielt forhold til Bogarde:

- Han brydde seg ikke hvor gammel du var, eller hvilken farge på huden du hadde. Han var i stand til å motivere og inspirere deg. Med Guus, innså jeg at jeg var en del av en elite gruppe, sa Bogarde i et intervju for noen år siden.

Sesongen 1999-2000 klarte ikke Barcelona og videreføre suksessen fra årene før noe som resulterte i at Van Gaal forlatte klubben. Den nye manager, Perreira, brydde seg ikke mye om Bogarde, og sendte ham på free transfer selv om han fortsatt hadde et år igjen av sin kontrakt. Men interessen fra andre klubber lot ikke vente på seg.


En trist tid i Chelsea.

I august 2000 trodde Winston Bogarde at hans nye klubb skulle bli Newcastle. Bobby Robson ønsket han på free transfer fra Barcelona og bare underskriften manglet, men i siste øyeblikk kom Chelsea på banen og ga nederlenderen et tilbud som var dobbelt av det Sir Bobby ville gi.

Det var derfor ingen tvil. Bogarde ville til London, og en fire-års kontrakt verdt £ 2 000 000 årlig ble underskrevet. Gianluca Vialli, som da var trener i Chelsea ønsket Bogarde hjertelig velkommen til klubben. Tre uker senere ankom Bogarde Stamford Bridge for å få match-fitness med reservene, men beinene ble brått slått under han da han fikk vite at Vialli hadde blitt sparket. Dette ble Milan “all over again” for Bogarde.

Bogarde har en imponerende CV med noen av de største klubbene på papiret. Men han ser likevel på tiden i Chelsea som den verste. Dette sa han i et intervju i 2009:

-Chelsea var en dårlig opplevelse, jeg ønsket ikke å være deres slave, om du skjønner? De betalte meg godt, mer enn godt, men jeg fikk ikke spille. Da de ville at jeg skulle dra fra klubben, nektet jeg. Jeg var på slutten av karrieren og jeg var nok en hard nøtt å knekke for Chelsea, men jeg følte likevel at det ikke var jeg som skulle bli straffet for å bli kjøpt til klubben.

Det var tøft å se gutta spille mens jeg satt på tribunen, men jeg hadde min stolthet og min kontrakt. Jeg vant mye med Ajax og har spilt i Italia og Spania. Jeg ønsket ikke å forlate Chelsea for en annenrangs klubb. Jeg håpet på en sjanse, litt som den Van der Vaart fikk i Madrid, men det skjedde ikke. Likevel, vet du ... Profesjonell fotball handler om penger i disse dager, og jeg bestemte meg for å tjene penger på Chelsea da jeg ikke fikk spille. Jeg beklager, hahaha .....

Jeg følte meg ydmyket i min tid i Chelsea. Hjemme i min leilighet i London hang en kalender på veggen med de resterende seksti dagene jeg hadde igjen av kontrakten, litt som en fange i et fengsel. Utenfor treningsfeltet besto dagene av Bacardi-cola, telefoner hjem til familien og en stor stabel med DVD-er. Så, endelig var dagen der. 14 mai 2004. Jeg hadde vunnet slaget. Jeg håndhilste på noen av de ansatte i Chelsea og på et par spillere, så reiste jeg til flyplassen. Kontrakten var over.


Livet som pensjonert fotballspiller.

Bogarde fikk UEFA-A-lisens i juni 2009. Han ble uteksaminert i Nord-Irland, og har nå et formell coach-diplom som kan sammenlignes med Trener Coach 1 i nederland.

Forrige sesong hadde den tidligere Chelsea spilleren praksis i Volendam, VVV og RKC Waalwijk:

-Det gikk veldig bra og jeg bestemte meg for det var på tide å ha mitt eget lag å jobbe med.

Det så ut som om Ajax ville gi han en sjans, men dette skjedde aldri.

-Jeg setter stor pris på hjelpen Ajax har gitt meg, og tiden jeg fikk til å arbeide med ungdommene i klubben, men det fungerte ikke.

Jeg vil satse høyt når det kommer til trenerkarrieren min. Vi får se hva tiden bringer, men jeg har en drøm om og en gang kunne bli manager for Surinam's landslag.


Du kan lese mer om Winston Bogardes liv i biografien om han som du ser på bildet nedenfor.

CSN ønsker med dette Winston Bogarde lykke til uansett hva fremtiden vil bringe.


Bli med å mimre om denne spilleren på forumet: viewtopic.php?f=1&t=5320

 
Innmelding
Billetter Billetter
Billetter Billetter

Neste kamper

Tir. 22. apr. kl. 20.45
Atlético Madrid (b)
Viasat Fotball

Søn. 27. apr. kl. 15.05
Liverpool (b)
TV 2 Sport Premium

Siste Resultat

Lør. 19. apr. kl. 18.30
Sunderland (h) 1-2

Videonyheter

Premier League

1. Liverpool    35    (+52)    80   
2. CHELSEA    35    (+41)    75   
3. Man City    33    (+54)    71   
4. Arsenal    35    (+21)    70   
5. Everton    35    (+23)    69   
6. Tottenham    35    (+2)    63   
7. Man Utd    34    (+16)    57   
8. Southampton    35    (+5)    49   
9. Newcastle    35    (-15)    46   
10. Stoke    35    (-10)    44   

Hva skjer

 • Tir. 22. apr.
  David Luiz og John Obi Mikel fyller 27 år!
 • Tir. 13. mai
  Romelu Lukaku fyller 21 år!
 • Tir. 20. mai
  Petr Cech fyller 32 år!
 • Søn. 25. mai
  Demba Ba blir 29 år.
 • Fre. 20. juni
  Super-Frank fyller 36 år!

Facebook

Annonse