Dette er Maurizio Sarri
Skrevet av Simon Hobberstad   
tirsdag 19. juni 2018 19:45

Chelsea har fått ny manager igjen og det betyr vi må spørre oss selv: Hvem er det egentlig?

Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Maurizio Sarri er den nye Chelsea-manageren etter Antonio Contes periode på to sesonger. Det er en landsmann av Antonio, men er de like? 

Nei, det er de absolutt ikke. Ikke på noen måte faktisk. Både utenfor banen og på banen er det store forskjeller her og vi kan ikke forvente oss det samme som vi har sett under Conte. Så hvem er denne røykende napolitaneren?

Kontroversiell

Sarri har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser, som faktisk gjorde at Chelsea ble usikker på om de i det hele tatt ville ansette den frittalende 59-åringen.

Han var faktisk i media ganske nylig (sist sesong) for å ha fortalt den italienske og kvinnelige journalisten Titti Improta at han hadde bedt hun om å "dra til helvete" hvis hun ikke var en kvinne, etter spørsmål om tittelsjansene var over for Napoli etter et tap.

- Du er en kvinne. Du er vakker. Av de to grunnene vil jeg ikke be deg om å dra til helvete, sa Sarri og lo etterpå. Han beklagte for uttalelsen senere.

 

Han skal for litt lenger siden angivelig ha brukt homofobiske bemerkninger mot Roberto Mancini på sidelinjen, der Mancini gikk så langt og påsto "en type som Sarri burde aldri fått lov å være manager." og at personer som han "kan ikke være i fotball. Da blir det aldri bedre."

Mancini kalte også Sarri for en rasist, men han utdypet aldri disse påstandene.

Maurizio responderte med at han beklaget hvis han hadde sagt noe homofobisk, men husket ikke om han hadde gjort det og sa slike ting bør forbli på banen.

Fri flytende og offensiv fotball

Maurizio Sarris påvirkning på banen er litt mer positiv lesning. Hans Napoli har til tider vist meget vakker og angripende fotball, som har gjort han til en ettertraktet taktisk mester.

En av de som har sansen for Sarri er Manchester City-manager Pep Guardiola. Han har sagt han ville ønsket Sarri velkommen til Premier League med åpne armer og sa hans fotball-stil er en "nytelse å se på."

Når det kommer til formasjon er det 4-3-3 Sarri liker best. En stil lik den Jürgen Klopp har implementert i Liverpool.

Han har en defensiv midtbanespiller (N'Golo Kanté), som skal tillate to boks-til-boks midtbanespillere (Cesc Fabrégas? og Tiemoue Bakayoko?) og bidra fremover og bakover

De tre offensive spillerne får mer frihet til å skape ting i angrep. I andren enden liker Sarri å spille ut fra forsvar. Backene går høyt opp i banen, mens stopperne sprer seg ut til sidene bak. En midtbanespiller kommer som regel bak og får ballen fra keeper (Dette var Jorginhos jobb i Napoli). Der starter spillet.

Mister laget ballen vil den vinnes tilbake så fort som mulig med intens pressing. Litt som vi har sett av Guardiolas Manchester City og Klopps Liverpool.

En viktig ting er også jobbing uten ball, der spillerne tydelig får ansvar om å arbeide for å skape rom og lage de beste forutsetningene for ballfører.

I 2016 sa Sarri "Hvis jeg så laget mitt forsvare seg og satse på kontringer etter tretti minutter ville jeg returnert til min gamle jobb. Det ville ikke vært gøy."

Det er en litt annen mentalitet enn vi har blitt vandt med under Antonio Conte og ikke minst José Mourinho, som har mye mer fokus på det defensive.

Mangel på meritter

En ting Sarri ikke kan skryte på seg er at han har mange trofeer under navnet sitt. De to siste managerne til Chelsea har begge beskrevet seg som vinnere.

Mourinho gjorde det konstant, mens Conte etter FA-cupen omtalte seg selv som en "serial winner."

Maurizio Sarri har ikke et eneste stort trofé på sin CV, men han ble kåret til årets manager i serie A i 2016/17 og for å være rettferdig har Conte sesonger med Juventus og Chelsea, mens Sarri har hatt Empoli og Napoli.

Og det er nettopp Juventus som har satt en stopper for Napoli og Sarri. Sesongen 2016/17 kom Juventus fem poeng foran, mens sist sesong bare fire. Det er dog ikke hele historien, da Napoli veldig lenge ledet Serie A og lå i en meget fin posisjon.

Som vanlig kom Juventus til slutt og snappet det. Napoli kan kun skylde på seg selv, dog, da det var de som rotet det til for seg selv. Juve var lenge i skikkelig trøbbel.

Det er uansett et punkt Chelsea-styret garantert har sett på og et område de kanskje har vært litt bekymret for. Mange mener det er viktig at en Chelsea-manager har erfaring med å vinne trofeer.

Man management

Når det kommer til man-management eller med andre ord jobbingen med hver individuelle spiller, peker de fleste bevis mot at dette er et punkt Sarri får godkjent på.

Den mest kjente historien er nok da han fortalte Gonzalo Higuain at han var for lat og måtte endre innstillingen hvis han ville bli den beste spissen.

Han meldte seg på et treningsprogram, gikk ned fire kilo og scoret 36 mål, før han ble solgt til Juventus og blir nå regnet som en av verdens beste spisser.

At Higuain forlot Napoli, der Sarri inspirerte han til å gjøre det bra, gjorde at mange fryktet for konsekvensene. Sarri konverterte Dries Mertens, egentlig en ving, til en spissrolle. Det ble en braksuksess og Mertens noterte seg for 28 ligamål.

Han har også utvilsomt fått det beste ut av spillere som Insigne, Jorginho og Koulibaly, med sistnevnte full av ros for læremesteren sin.

- Han er virkelig et geni. Han ser ting andre ikke ser. Han får deg til å forstå hvordan fotball er og ikke er forutsigbar. Han er en en lærer, sa midtstopperen, som Chelsea prøvde å signere sist sommer.

Koulibaly ble faktisk ikke regnet som god nok for Napoli da Sarri kom, men han utviklet han til å bli den mest ettertraktede midtstopperen i Europa.

Ikke fan av overgangsmarkedet

En ting som kommer til å være attraktivt for Chelsea-styret, som må ha gått helt av hengslene da de fikk høre denne informasjonen om Sarri: Han er ikke en stor fan av overgangsmarkedet.

Han har kalt det en "tilflukt for svake managere" og det øker også sjansen for at det kan endelig kan bli litt flere sjanser for unge spillere fra akademiet, men det blir det sagt om nesten alle nye managere som kommer inn.

I Napoli fikk han vel egentlig ikke sjansen til å vise hans mentalitet til unge spillere, men i Empoli beviste han at han stolte på at de kunne ta på seg store oppgaver.

Dette betyr nok ikke at det ikke blir noen signeringer. Det er vanskelig å si hva det betyr, men det er mulig klubben tar enda mer ansvar for spillersigneringer og det enester Sarri bryr seg om er å jobbe med spillerne han får. Det er i så fall igjen noe som kan ha fått Chelsea-ledelsen til å drømme.

 
Billetter Billetter

Neste kamper

ti. 25 sep. kl. 20.45
Liverpool (b) (LC)


lø. 29 sep. kl. 18.30
Liverpool (h) (PL)


Siste Resultat

lø. 15 sep. kl. 16.00
Cardiff City (h) 4-1

Videonyheter

Facebook

Annonse