VM-skuffelse for The Blues
Skrevet av Sverre Olav Botnen   
torsdag 09. desember 2010 01:25
Få hadde trodd at de blå fra Vest-London skulle seile akterut før det snøret seg til i VM i Sør-Afrika. Nok en engelsk skuffelse, dødens gruppe for Portugal og en fransk revolusjon satte sitt preg på seiersvante Chelsea-spillere.

VM i Sør-Afrika ble langt i fra en triumfferd for våre nybakte serie- og cupmestere. Skuffelsene kom på løpende bånd, da ingen av The Blues kom seg forbi åttendedelsfinalen i tidenes første verdensmesterskap i Afrika. Spania nådde sin første VM-finale gjennom tidene, og kunne juble over gull i både VM og EM i løpet av to år. Chelsea-fansen måtte derimot vri seg i skuffelse etter nok en engelsk fiasko, et afrikansk skademareritt og en fransk revolusjon.

Sølvvinneren fra ’06-VM, Frankrike, reiste hjem med halen mellom beina etter et spilleropprør uten sidestykke. Nicolas Anelka skal angivelig gitt Domenech huden full i pausen av kampen, og toppscoreren fra Premier League i 08/09-sesongen ble sendt rett hjem. Sjansene for avansement var små for franskmennene før den siste kampen i gruppespillet, mot det sjarmerende Bafana Bafana. Kaptein Evra ble vraket og vondt gikk til verre da arrangørlandet hadde en 2–0-ledelse til pause.

Vår egen Florent Malouda forsøkte å redde æren til “Les Bleus”, men som Frankrikes eneste målscorer i VM var slaget tapt. Oppstyret i Sør-Afrika fikk følger, og det franske fotballforbundet gav Anelka 18 kampers karantene fra landslagsfotball. Det franske folket fikk derimot en opptur da U-19-landslaget med vår egen Gaël Kakuta gikk til topps i U-19 VM.

Engelsk skuffelse, som vanlig
Med Frank Lampard, Ashley Cole, John Terry og Joe Cole i troppen hadde forventningene til det engelske landslaget blåst opp i forkant av VM. Tidligere Chelsea-spiller Shawn Wright Phillips og Glen Johnson var også tatt ut i Fabio Capellos tropp.

I siste kamp i gruppespillet møtte England Slovenia, en kamp som måtte vinnes for å sikre avansement. En knepen 1–0-seier etter mål av Jermain Defoe sendte England til åttedelsfinale mot selveste Tyskland, som “Three Lions” bekjempet i VM-finalen i ’66. Det ble snakket om en klassiker, og en klassiker fikk vi. Etter 32 minutter hadde Miroslav Klose og Lukas Podolski fikset en 2–0 ledelse til tyskerne, som til tider rystet det engelske forsvaret.

Kampen eksploderte og Matthew Upson satte inn reduseringen like etter. Forkjemperne for videodømming vred seg nok i skuffelse da Lampards skudd etter 38 minutter tydelig var over streken til den tyske målvakten Manuel Neuer. Denne skandaløse dommeravgjørelsen slo luften ut av oppgitte engelskmenn. Istedenfor et uavgjortresultat som trolig ville endret kampbildet totalt, la Thomas Müller på til 3–1 og 4–1 for tyskerne i andre omgang. England måtte nok en gang reise hjem uten edelt metall i bagasjen.

Hjemreise fra dødens gruppe
Dødens gruppe i årets VM inneholdt Brasil, Elfenbenskysten, Portugal og Nord Korea. Små sjanser var levnet til nordkoreanerne som ikke uventet ble sendt hjem uten et eneste poeng fra gruppespillet. Gruppe G var den store ”Chelsea-gruppen” i Sør-Afrika. For Brasil hadde vi nysigneringen Ramires, for Portugal hadde vi Ricardo Carvalho, Deco og Paulo Ferreira. Elfenbenskysten, som mange trodde skulle gjøre det skarpest av de afrikanske deltakerne, hadde Salomon Kalou og Didier Drogba på laget.

Åpningskampen for våre gutter stod mellom Elfenbenskysten og Portugal. Drogba, som hadde brukket armen en drøy uke før avspark, ble byttet inn etter 66 minutter for Kalou. Kampen endte 0–0 uten de helt store sjansene. I andre runde kunne målprotokollen åpnes for både ivorianerne og portugiserne. Selv om det ble et 3–1 tap for Drogba og Kalou, fikk ’the Drog’ satt inn et trøstemål for afrikanerne.

Portugal skrudde på maskineriet og valset over hjelpeløse Nord-Korea. Portugiserne stoppet ikke før det stod 7–0 på lystavlen. Tidligere Chelsea-spiller Tiago noterte seg for to mål i festen i Cape Town. Portugal og Brasil var mer eller mindre klar for åttedelsfinale før siste runde i gruppespillet. Uavgjort var godt nok for Portugal, og Brasil hadde allerede sikret seg avansement. Kampen endte 0–0, og Elfenbenskystens 3–0 seier over Nord-Korea hjalp lite for Drogba & co.

Kalou fikk æren av å sette inn det siste målet for ivorianerne åtte minutt før slutt. Portugal kapret andreplassen i gruppa og møtte regjerende europamester Spania i åttedelsfinalen. Carvalho og Tiago kunne se at David Villa sende Spania til kvartfinalen og senere til topps som verdensmester.

Tett gruppe for Ivanovic
Som eneste Chelsea-spiller i gruppe D hadde Branislav Ivanovic og Serbia en tøff oppgave mot Tyskland, Ghana og Australia. Åpningskampen for Ivanovic & co. endte med et knepent 1–0-tap for Ghana, der avgjørelsen etter et straffespark fem minutter før slutt. Overraskende reiste serberne seg og dro i land tre poeng mot Tyskland med Ivanovic på høyreback. Alt lå til rette for avansement for serberne, men et overraskende tap i siste kamp mot Australia sendte dem ned på sisteplass i gruppen og VM-exiten var et faktum. Surt for serberne etter som seier hadde fikset åttedelsfinale mot USA.

Skademareritt
Michael Essien, John Obi Mikel, Michael Ballack og Jose Bosingwa måtte stå over det første verdensmesterskapet på afrikansk jord. Det så lenge ut til at bisonen Essien skulle rekke VM for Ghana, men skademarerittet fortsatte etter en trøblete sesong med meget lite spilletid. Ghana leverte likevel uten midtbanegeneralen og kom seg helt til kvartfinalen, der afrikanerne måtte se Uruguay stikke av med semifinalebilletten etter straffesparkkonkuranse.

Mikel var meget uheldig og måtte kaste inn håndkle like før avspark i Sør-Afrika for sitt Nigeria, som for øvrig endte med sisteplass i gruppen, bak Argentina, Sør-Korea og Hellas. Den tyske midtbanemaestroen Ballack ble skadet i finalen i FA-cupen bare uker før avreise til Sør-Afrika. Taklingen fra ghaneseren Kevin-Prince Boateng vakte oppsikt, etter som bror Jerome Boanteng spiller for det tyske landslaget.

Det kalde forholdet mellom brødrene ble kjent i media, og far til de to guttene gikk ut og slaktet sønnens takling på den tyske midtbanelegenden. Det så likevel ikke ut til å hindre tyskerne at Ballack måtte sitte hjemme, da de slo Uruguay i bronsefinalen og kapret nok en mesterskapsmedalje. Chelsea-back Bosingwa har lenge slitt med en kneskade og det var lenge klart at han ikke kom til å rekke VM for Portugal.

Eks-Chelsea i finalen
Med Spania og Nederland i finalen hadde Chelsea en tidligere spiller i lagoppstillingen til nederlenderne. Lynvingen Arjen Robben slet lenge med skade i oppkjøringen til verdensmesterskapet, og var ikke helt klar for spill før sluttspillet startet. Bayern-spilleren, som satte ballen i mål 15 ganger i sin Chelsea-karriere, scoret i åttedelsfinalen mot Slovakia og semifinalen mot Uruguay, og var en sterk bidragsyter til det suksessfulle mesterskapet for hollenderne.

I tillegg til Robben, fikk Khalid Boulahrouz minimalt med spilletid for nederlenderne i sluttspillet. De to kunne likevel ta med seg en sølvmedalje hjem, noe overraskende ettersom mange tippet at hollenderne skulle ryke tidlig i sluttspillet. Den offensive fotballen spilte likevel fotballverden et puss, og meget imponerende tok Nederland skalpen ved å slå ut VM-legende Brasil i kvartfinalen. Miroslav Stoch kom seg videre med sitt Slovakia fra gruppe med Italia og Paraguay. Den tidligere Chelsea-vingen, nå Fenerbache, måtte likevel bite i det sure eplet mot sølvvinner Nederland i kvartfinalen.

For Kamerun et noe skuffende Kamerun spilte Njitap Geremi, mens Chelsea sin tidligere nummer 30, danske Jesper Grønkjær, havnet på tredjeplass i gruppespillet med Kamerun, Nederland og Sør-Korea.

Spansk dominans
Drogba og Kalou, stod sammen med Malouda, som Chelseas eneste målscorere i Sør-Afrika. Noe overraskende av våre spillere som nettet over hundre ganger i fjorårets Premier League.

Det kan likevel virke ”fornuftig” at Chelsea-spillerne måtte reise hjem fra Sør-Afrika uten å kunne skryte av sine prestasjoner; i semifinalen og finalen var det bare åtte spillere som holdt til i den engelske ligaen som entret banen i Johannesburg. Tilsvarende var det 24 i semien og 21 i finalen fra den spanske ligaen. Fem lag inneholdt spillere fra Chelsea i mesterskapet, og når engelsk fiasko og en fransk revolusjon ble et faktum er det kanskje ikke så rart at vinneren av “the double” fra 09/10-sesongen ikke var sterkt representert mot slutten av Bafana Bafana sin folkefest i Sør Afrika.

*** Denne teksten er hentet fra Chelsea Supporter'n, utgave 1, sesongen 2010/11***

 
Innmelding
Billetter Billetter
Billetter Billetter

Neste kamper

Søn. 27. apr. kl. 15.05
Liverpool (b)
TV 2 Sport Premium

Ons. 30. apr. kl. 20.45
Atlético Madrid (h)
Viasat Fotball

Siste Resultat

Tir. 22. apr. kl. 20.45
Atlético Madrid (b) 0-0

Videonyheter

Premier League

1. Liverpool    35    (+52)    80   
2. CHELSEA    35    (+41)    75   
3. Man City    34    (+56)    74   
4. Arsenal    35    (+21)    70   
5. Everton    35    (+23)    69   
6. Tottenham    35    (+2)    63   
7. Man Utd    34    (+16)    57   
8. Southampton    35    (+5)    49   
9. Newcastle    35    (-15)    46   
10. Stoke    35    (-10)    44   

Hva skjer

 • Tir. 13. mai
  Romelu Lukaku fyller 21 år!
 • Tir. 20. mai
  Petr Cech fyller 32 år!
 • Søn. 25. mai
  Demba Ba blir 29 år.
 • Fre. 20. juni
  Super-Frank fyller 36 år!
 • Tir. 5. aug.
  Bertrand fyller 25 år!

Facebook

Annonse