På en torsdag: Klinisk

 

 

Romelu Lukaku er en klinisk avslutter, sies det. Chelsea-angrepet not so much.

«[MANCHESTER UNITEDS SPISS] Romelu Lukaku … er mobil, enormt sterk og er en klinisk avslutter».

Dette er et eksempel på bruken av ordet «klinisk» hentet fra Det norske akademis ordbok. Ordbokens forfattere henviser her til en Aftenposten-artikkel fra august i fjor, en artikkel der Lars Tjærnås byr på sitt tabelltips for den nå snart avsluttede 2017/18-sesongen.

Les tidligere utgaver av På en torsdag her.

Klinisk, ja. Ordet brukes titt og ofte i fotballverdenen, men hva betyr det egentlig?

SLÅR MAN OPP i ovennevnte ordbok, finner man ut at det er et adjektiv som stammer fra det tyske ordet «klinisch», etter latinske «clinicus», fra greske «klinikos». Ordet gjelder legekunsten for sengeliggende syke. Det brukes innen medisin og det som hører til eller har å gjøre med pasientbehandling. Eller det brukes som adverb, som alternativt ord til «fullstendig».  Eller så kan det benyttes som et adjektiv som kan brukes om en kjølig, usentimental tilnærming til en oppgave. Alt sammen ifølge Det norske akademis ordbok, altså.

Det er nok det sistnevnte eksempelet som passer best til Lars Tjærnås’ beskrivelse av Lukaku. Har man en kjølig, usentimental tilnærming til det å få fotballen inn i mål, er man en klinisk avslutter. Tjærnås mener Lukaku er kald og usentimental i scoringssituasjoner, ergo er Lukaku klinisk.

ETTER HELGENS KAMP mot Swansea snakket Antonio Conte atter en gang om dette med å drepe kamper. Det var Chelseas tredje seier på rad i ligaen, men også tredje strake ligakamp med en seiersmargin på kun ett mål.

«Fotball er veldig enkelt: Hvis du vil vinne, må du score, og denne sesongen har vårt fremste problem vært at vi ikke har vært så kliniske.»

«Det er klart at det er andre situasjoner vi også må forbedre, men hvis du vil vinne, må du score, og jeg tenker vi har mistet mange poeng denne sesongen.»

Conte trekker frem kampen mot West Ham nylig som et eksempel, der to svært viktige poeng ble tapt.

«Vi ledet kampen og vi skapte massevis av sjanser til å score, men stillingen var stadig bare 1-0, og på slutten scoret de og sikret uavgjort.»

CONTE HAR HELT RETT. Chelsea må bli mer effektive foran mål. Drepe kampene når de kan. Bli mer kliniske, rett og slett.

Chelsea er fjerde best i Premier League denne sesongen når det kommer til antallet avslutninger, både totalt og den typen som treffer mål. Men er likevel bare på femteplass på tabellen nå, siden den såkalte konverteringsfrekvensen er lavere enn for klubbene over oss på tabellen. Konverteringsfrekvensen får man ved å se på hvor mange avslutninger man har på mål og hvor mange av disse som faktisk har gått i mål. Denne sesongen har bare hver syvende avslutning på mål endt med scoring.

Forrige sesong var Chelsea klart best på konverteringsfrekvens. Man hadde langt færre avslutninger på mål enn Tottenham og City, og også færre enn Liverpool og Manchester United. Men Chelsea maktet å sette flere av sjansene sine i mål, og ikke bare på mål. Hver femte avslutning på mål gikk i mål, faktisk. Og Chelsea vant som kjent ligaen da.

Kan spillermaterialet ha noe å si for forskjellen? Muligens. Det føles ikke helt på vidda å beskrive Diego Costa som «kjølig og usentimental» i sine tilnærminger, særlig om han skal sammenlignes med Alvaro Morata, som tidvis har fremstått som veik og, tja, emosjonelt lettpåvirkelig. Man kan dra sammenligningen ett hakk videre: Costa scoret 20 mål forrige sesong, da Chelsea vant ligaen. Morata står så langt kun med 11, og Chelsea er bare på en femteplass.

MORATA SKAL IKKE få all skyld. De fleste av Chelseas spillere har slitt med å prestere like bra like jevnt som i forrige sesong. Likevel kommer man ikke unna den svakere konverteringsfrekvensen. Sjansene har helt klart vært der, men utnyttelsen har vært for dårlig. Chelsea er simpelthen ikke effektive nok denne sesongen. Så enkelt er det.

Og det straffer seg.

Håpet om en topp fire-plass og Champions League-kvalik har riktignok blusset noe opp igjen etter de tre seirene mot Swansea, Burnley og Southampton. Men det er nok likevel slik de sier der borte i England: It’s too little too late. Dessverre.

- Eastcote

0
0
0
s2sdefault

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Ving - Fotballreiser

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.