På en torsdag: Nummer 9
Skrevet av Pozzo   
torsdag 28. september 2017 09:56

Drakt nummer ni har en fargerik historie i Chelsea. Har vi en ny Drogba eller en ny Chris Sutton in the making i Alvaro Morata?

SKAL MAN DELE UT lagnummer til et ungt juniorlag er det spesielt ett nummer det blir stor rift om – nummer ni. Nummer ti er også yndet, men det er nummer ni som scorer målene. Få anerkjenner viktigheten av mål i fotball på lik linje med barn, og statistisk sett vil ni av 11 være fremste mann, gjerne samtidig. De to siste vil ha wienerpølse.

Les tidligere På en torsdag her.

Kampen om draktnumrene har pågått helt siden 25. august 1928, da Chelsea som første lag satte nummer på draktene i sin kamp mot Swansea. Den typiske formasjonen på denne tiden var den ganske så offensive 2–3–5, og selv med fem angripere var kremplassen midtspiss merket med nitallet på ryggen.

At Arsenal også gjorde dette samme dag tar bort litt av gleden, men vi kan trøste oss med at Arsenals nummer fire neppe visse hvor signifikant hans nummer kom til å bli for klubben.

OPP I GJENNOM fotballhistorien har det vært flere legendariske niere. Alt fra storheter som «Der Bomber» Gerd Müller og fenomenet Ronaldo, til kulthelter som Udineses Antonio di Natale. Alan Shearer har fortsatt scoringsrekorden i Premier League, etter å ha feiret som Supermann 260 ganger.

OGSÅ I CHELSEA har nitallet vært på en reise. Noen ganger båret av målmaskiner, andre ganger av det som kan minne mer om landbruksmaskiner. Hva som er verst av Chris Sutton og Khalid Boulahrouz kan man spørre seg – det eneste som er sikkert er at ingen av dem bøtta inn med mål. Steve Sidwell er et annet eksempel på en atypisk nummer 9 i Chelsea-drakt.

Chelsea har likevel hatt flere niere av rang og det er ikke uten grunn at Peter Osgood kalles kongen av Stamford Bridge. Mannen trivdes så godt innenfor seksten at han ble værende der etter sin død, urnen hans ligger begravet under straffemerket på Shed End.

Kerry Dixon var kun sju mål fra å score 200 mål, og skjøt oss tilbake i det gode lag i sin tid.

Hasselbaink kunne score på alle mulige måter, på alle mulige avstander.

Vialli hadde vært med på å skyte Sampdoria til et overraskende italiensk seriemesterskap, og var mer taktisk habil enn de fleste.

LIKEVEL FYLLER DET OSS med en viss skepsis når spillere blir tildelt drakt nummer ni. Frykten er at det skal bli en ny Mateja Kezman, som på tross av en utrolig historikk ikke klarte å tilpasse seg Premier League. En som ikke takler brutaliteten i den engelske spillestilen. Sliter med hastigheten, og som synes nitallet blir for tungt å bære.

TRE FREM, ALVARO MORATA! Rekordkjøpet skapte blandende reaksjoner da han ble hentet inn. Aldri var han førstevalg for sine respektive klubber. Aldri hadde han spilt Premier League. Aldri hadde han kommet hvis Lukaku hadde signert. Visstnok.

César Azpilicueta er ingen feit spansk kelner, men han vet å servere oss med godbiter som gjennomspillet til Moratas første mot Stoke. I tillegg til dette var han nær med å servere samme mann med bolig i fjor da Chelsea var nær ved å signere ham, og trengte sted å bo. Så veldig langt ned på listen over ønskede spisser var han neppe.

Men kan han erstatte krigeren Costa?

KAMPEN MOT STOKE ga et greit svar på de som har stilt spørsmål til Moratas duellstyrke og manglende PL-erfaring. Mot et av ligaens mest fysiske lag scoret han sitt første hattrick for klubben. De to første målene begge perler. For en som har trent daglig med spillere som Chiellini, Bonucci, og Pepe burde ikke fysiske forsvarspillere være ukjent valuta. Som han selv har sagt om Premier League: «Engelske forsvarspillere er voldelige, men taktisk naive.» Mot Stoke gjentok han uttalelsen gjennom eksempel.

Ut over det fysiske nevnes svært få ankepunkter. Noen har hevdet han tidvis er en svak avslutter. Om det en gang har stemt, ser den tid ut til å være forbi. Samtidig kan vi håpe på at vi får se mer av det samme han har vist oss så langt i bedre bevegelse og samspill, enn hans brautende forgjenger. Så igjen, niere vurderes etter mål, men Morata tilbyr veldig mye mer!

SEKS KAMPER hadde Morata spilt mot Atlético før gårsdagens bragd på Wanda Metropolitana, men forlengingen av Hazards innlegg var hans første scoring mot hans tidligere rivaler. Det var forhåpentligvis første av mange dem i mellom.

Neste kamp er mot City. Forhåpentligvis får vi se Morata gjøre som Osgood gjør 4:50 ut i denne videoen, men kanskje ikke 4:55.

Så hvilken status får Morata når hans tid er omme i Chelsea? Han blir ingen Kezman, men når han opp til Dixon? Først får vi se hvordan han takler en hel sesong som førstevalg med all den spilletiden den innebærer. Chelsea har en nummer ni man kan være stolt av.

- Pozzo

 
Billetter Billetter

Neste kamper

to. 25 okt. kl. 21.00
FC BATE Borisov (h) (EL)


Kampen er utsatt
Burnley (b) (PL)


Siste Resultat

lø. 29 sep. kl. 18.30
Liverpool (h) -

Videonyheter

Annonse