På en torsdag: Hva heter du?
Skrevet av Eastcote   
torsdag 21. september 2017 12:55

 

Vet du egentlig hva Thibaut Courtois betyr? Eller Marcos Alonso? Navn kan være kjedelig, men også veldig gøy.

AKKURAT SOM at det i omtrent alle norske fotballklubber finnes en spiller eller to med klassiske norske etternavn som Hansen, Johansen og Olsen, er det rimelig sikkert at man finner en Smith, Jones eller Taylor i enhver engelsk klubb.

Les tidligere På en torsdag her.

Men du kan være ganske så sikker på at du også vil finne langt sjeldnere navn. Gjerne et og annet eksotisk navn også. Som bringer tankene til strøk så langt unna at man bare kan drømme om å noen gang dra dit.

Navn er praktisk. Det kommer særlig til nytte når man skal skille ting, folk eller steder fra hverandre. Derfor er det nødvendig med variasjon, så ikke plutselig alle heter Hansen, Smith, Johansen og Jones.

SELV HAR JEG ALLTID vært fascinert av navn, aller helst de mindre vanlige. Og spesielt i fotballen. Navn kan gjerne være grunn god nok til å like eller mislike en fotballspiller for meg. Eller en klubb for den del.

Ikke uventet ble jeg ekstatisk da Davide Zappacosta plutselig dukket opp i ryktespaltene på overgangsvinduets siste dag nå i sommer. Ikke fordi jeg synes han er en fantastisk spiller – jeg hadde jo aldri hørt om ham før. Nei, ekstasen var det hans navn som utløste. Og for et navn! Fornavnet er for så vidt av den mer utbredte sorten. Etternavnet derimot, er helt nydelig. Kanskje er det bare et tullenavn, en miks av Diego Costa og Frank Zappa?

DANNY DRINKWATER byr på den samme komboen: Et heller ordinært fornavn og et nokså spesielt etternavn med en bisarr direkte oversettelse til norsk. Det er gøy, uvanlig. Og nettopp slike sider ved spillere kan være nok til å like dem litt ekstra, uansett hvor ofte de måtte bomme på ballen.

Bak det eksotiske, morsomme eller eventuelt helt ordinære, finnes det ofte også en reell betydning. Trolig tenker ikke de fleste på hva navnet faktisk betyr når man skal navngi sine barn eller kjæledyr. Men som oftest finnes det, altså – en betydning.

MON TRO HVA som befinner seg av betydning bak navnekombinasjonen Thibaut Courtois? Fornavnet stammer angivelig fra gammeltyske Theobald og skal visst ha noe med modige mennesker å gjøre. Man må utvilsomt være modig for å velge en karriere som målvakt. I urbane kretser ser det ut til at «thibaut» gir assosiasjoner til den klassiske perfekte mannen, som er veldig kjekk, veldig morsom, veldig pålitelig, og tilsynelatende også svært dyktig i sengen. Etternavnet kan fra fransk oversettes til kjærlig og høflig, eventuelt gentleman-aktig. Chelseas førstevalg mellom stengene kan i alle fall ikke klage på navnene sine!

EN CHELSEA-SPILLER med det som virker å være et mer ordinært navn, i alle fall på den iberiske halvøy, kan også skryte på seg noen betydninger som både virker fordelaktige og som dessuten ikke blir så helt feil. Marcos Alonso. Fornavnet kan sidestilles med navnet Marco, som er en variant av Markus, som igjen kan bety «den stridbare» eller «sterk kriger». Ifølge Wikipedia forbindes navnet også med ord som betyr «hammer». Det tyder altså på at vi har med en slagkraftig kar å gjøre. Typiske Marcoer, som Marcos Alonso sikkert kan identifisere seg med, er gjerne høye og atletiske, høflige og snille, og flinke til å behandle andre med respekt. Marcos Alonso der, altså. Dessuten pleier de å ha spesielt god musikksmak. Etternavnet sies på sin side å være blant de mest kongelige i Spania, enda det opprinnelig stammer fra Tyskland og ord som betyr «edel» og «aktiv».

Å GÅ GJENNOM betydningen av alle navnene i Chelseas tropp blir for meget for denne beskjedne spalte. Formålet her er heller å inspirere til å se på spillernes navn og fundere litt lekent rundt. Men noen flere kan jo likevel nevnes:

Eden Hazard. Eden lokker frem assosiasjoner til Edens hage, Adam og Eva, paradis og all verdens fred og harmoni. «Hazard» betyr på engelsk «fare». Eden Hazard virker som en snill gutt, men har helt klart guddommelige ferdigheter som betyr fare og trussel for ethvert motstanderlag når som helst.

CÉSAR AZPILICUETA. Først og fremst har han et navn som er så annerledes og vanskelig å uttale at han i England bare har fått kallenavnet Dave, som sant nok også har med hans heller ordinære utseende å gjøre. Bare dette gjør ham til en Chelsea-spiller man sent vil glemme. En slags kulthelt. I tillegg har han et fornavn som raskt bringer tankene i retning av Julius Cæsar, den største romer av dem alle. Da bør man kanskje ikke nevne at fornavnet faktisk kommer fra betydningen «langhåret». For det er jo ikke vår César.

HVA SÅ MED N’Golo Kanté? Victor Moses? Eller selveste Robert Kenedy Nunes do Nascimento? N’Golo har en flott afrikansk schwung over seg, Moses kobler inn alt man lærte i religionsundervisningen på grunnskolen, men som man senere har glemt litt, mens Kenedy selvfølgelig er oppkalt etter USAs 35. president, John F. Kennedy.

Og slik kan man holde på i evigheter. Gjør det gjerne, bruk Google for alt det er verdt. Særlig med alle de forskjellige navnene fra alle de ulike verdenshjørnene som nå preger Chelseas totale spillerstall.

Globaliseringen har definitivt gjort fotballen rikere på både farger, kulturer og skikker. Og rikere kommer den nok til å bli. Kanskje finnes det ikke lenger noen Hansen eller Olsen i norske klubber om 50 år. Kanskje blir Smith og Jones en dag fullstendig visket ut av Premier League.

Hva heter du? Hvilke fotballspillere liker du først og fremst på grunn av navnet?

- Eastcote

 
Billetter Billetter

Neste kamper

sø. 23 sep. kl. 14.30
West Ham United (b) (PL)


ti. 25 sep. kl. 20.45
Liverpool (b) (LC)


Siste Resultat

lø. 15 sep. kl. 16.00
Cardiff City (h) 4-1

Videonyheter

Annonse