På en torsdag: Squeaky bum time
Skrevet av Alperton   
torsdag 20. april 2017 09:45

 

Uken har hittil vært den verste på en stund for oss blå. Forhåpentligvis blir den ikke verre på lørdag.

Her är han en gris, som driver med sina konkurrenter.

Forsmådd svenske, 2011.

DET LATINSKE UTTRYKKET «annus horribilis» betyr «et grusomt år», men akkurat nå kan en i et svakt øyeblikk mistenke Chelsea for å forsøke å pakke all elendigheten inn i én uke. La det dermed være unnagjort med én gang: Det er uke nummer 16, og for det tabloide poenget skyld bruker vi den amerikanske måten å telle uker på, som tilsier at uken begynner på søndag.

Les tidligere utgaver av På en torsdag her.

La være sagt med én gang: Dette blir nok et springende stykke tekst. Forhåpentligvis ikke først og fremst på grunn av manglende formidlingsevner, men fordi en emosjonelt og fysisk belastende uke gjør at det kan være vanskelig å tenke nøkternt, strukturert og sammenhengende.

MEN TILBAKE TIL denne famøse «Uke 16». Én måte å se det på, er å tenke at det har vært for lett. Vi hadde lenge ti poengs ledelse og vel vitende om at vi i deler av sesongen har sett utilnærmelige ut – tenk, det var tider, det! – har kanskje til og med spillergruppen og ledelsen tenkt at det er på tide å gjøre det litt mer spennende, og litt mer vanskelig for seg selv. I så fall har de fått det akkurat slik de vil.

DET ER MYE EN KAN SI, og det er mye som er blitt sagt, om det forsmedelige tapet på søndag – vår ukes første dag – men det er usikkerheten man sitter igjen med. Det var noe ubesluttsomt og hodeløst over det hele, og når det mangler såpass mye innsats og planmessighet utpå banen, kikker man gjerne mot sidelinjen. Og har man kikket mot sidelinjen de seneste åtte månedene har det vært vår egen, italienske Duracell-kanin som har hoppet opp og ned som et stempel, men slik var det ikke på søndag. Antonio Contes ro utstrålte egentlig bare en uro, og vi skjønte allerede da hva som holdt på å skje.

Så kan man ta for seg de spillermessige detaljene. Du vet du er god når du prøver å spille gjennom motspillerne, for det kunne virke som om det var instruksjonen til de blåkledde i Nord-England. Og alle fikk med seg hva som skjedde med Marcos Alonso før kamp, og flere troverdige medier har meldt om at det samme – et virus – skal ha påvirket flere andre spillere i oppladningen til kampen. Var det riktig valg å erstatte Alonso med Kurt Zouma, i en manøver som egentlig virket improvisert der og da?

OG HVA SKAL MAN egentlig si om Diego Costa? I form er han en åpenbaring, men på søndag var han bare åpenbart ikke god nok. Kanskje Conte ville gjøre tittelkampen litt mer spennende ved å bare stille med ti fotballspillere borte mot Manchester United, mens én mann hadde som jobb å forsøke å tirre opp og irritere motstanderne mest mulig?

Det er en jobb Costa er blitt god på i det siste, men det blir lite mål av sånt og desto flere kort og advarsler. Og som britene ynder å si: A penny for your thoughts – eller mer presist: A penny for Michy Batshuayi’s thoughts. For hva kan backupspissen tenke om egne fotballfaglige evner når konkurransen hans kan bruke 73 prosent av arbeidskapasiteten på kverulering og han likevel ikke blir benyttet.

I TILLEGG MÅ MAN FAKTISK ta seg litt tid til å gi Manchester United honnør for en taktisk sterk kamp. Chelsea hadde ikke noe konstruktivt spill før de røde jævlene hadde sikret seg sitt andre mål, og når et José Mourinho-lag har ordnet seg en tomålsledelse på hjemmebane kan man uansett bare pakke sammen.

Men det var bare dag én av denne potensielle skrekk-uken. Mindre enn 24 timer etter at ydmykelsen i nord var et faktum, kom beskjeden vi alle visste ville komme, men som vi ikke visste helt når ville komme eller hvordan det ville føles så snart den kommer. Men John Terry skal altså gi seg. Etter at Chelsea hadde avsluttet fjorårets sesong, hjemme mot nykronet ligamester Leicester, holdt kapteinen en tidvis tåredryppende tale om klubben og fansen.

TIL TROSS FOR at fremtiden hans da var usikkert, hadde vi innerst inne en følelse av at JT ville forlenge. Nå er det altså klart at det ikke vil skje, og onde tunger har til og med hevdet at han er mindre bestemt på det han en gang sa om å aldri spiller for et annet Premier League-lag. I verste fall vil kanskje Stoke stille med John Terry mot Chelsea neste år. Det vil være et grusomt syn for alle blå.

Samtidig er det helt klart at JT vil bli møtt med en så rungende applaus i SW6 uansett hva han måtte finne på, men allerhelst skulle vi kanskje sett at han la skoene på hylla og heller fokuserte på å komme seg inn i Chelseas akademi.

MEN IGJEN: Vi visste at dette ville komme. Spørsmålet er bare om kunngjørelsen kunne kommet på et bedre tidspunkt. Svaret må være ja, det kunne faktisk knapt kommet på et verre, sånn som ståa er nå. Kampen på søndag står som en påminnelse om det vi så gjentatte ganger foregående sesong, hvordan manglende glød og ledelse på banen kan ramme laget. Det hadde nok ikke løst alle problemer å sette innpå John Terry istedenfor én av gutta i den bakre treeren, men det vil i hvert fall ikke løse noen problemer å ikke ha JT i garderoben eller på treningsanlegget en gang.

SKREKKUKEN KAN BLI FULLENDT på lørdag. Sant nok, FA-cupen har forholdsvis liten innvirkning på poengsankingen i Premier League, men at ligaens to topplag skal møtes til dyst – hvor det jagende laget har en knallsterk form å vise til, mens det forsvarende akkurat nå har to tap på de fire siste kampene– kan virke kraftig inn på moralen. Et stygt tap, eller egentlig bare et tap, på lørdag, kan bli tungen på vektskålen.

Tottenham har riktignok tre derbyer på rad i ligaen, samt en bortekamp mot Manchester United, men med en Costa ute av form, er det heller ikke bare-bare å dra til Everton og West Bromwich og hente trepoengere. Ta med at Chelsea har fått den interessante kampkombinasjonen bortekamp fredag mot West Brom og hjemmekamp påfølgende mandag mot Watford, og det er helt klart at laget må konsentrere seg hele veien inn for å sikre trofeet.

UNDER LANGRENNSSTAFETTEN for herrer under Oslo-VM i 2011, stoppet Petter Northug jr. opp foran mållinjen, etter å ha opparbeidet seg et forsprang på 10–15 meter til svenskenes ankermann. Northug ploget frem til streken, før han krysset rett før svensken hadde sjans til å nå frem. «Der är han en gris,» mente svenske kommentatorer om vår ankermann.

Forhåpentligvis er alt dette kontrollert fra Contes side. «He’s a pig», vil de kanskje si i Nord-London etter sesongen, når alle finner ut at dette bare har vært italiensk regi på sitt aller beste. Håper jeg.

It's getting tickly now – squeaky-bum time, I call it.

Tidligere Premier League-manager, 2003.

Ha en blå helg!

- Alperton

 
Billetter Billetter

Neste kamper

sø. 22 april kl. 16.00
Southampton (h) (FAC)
Viasat 4


lø. 28 april kl. 18.30
Swansea City (b) (PL)
TV 2 Sport Premium


Siste Resultat

lø. 14 april kl. 13.30
Southampton (b) 2-3

Videonyheter

Premier League

Pos      Spilt  Poeng  
1.  Manchester City  33  87  
2.  Manchester United  34  74  
3.  Liverpool  34  70  
4.  Tottenham Hotspur  34  68  
5.  CHELSEA  33  60  
6.  Arsenal  33  54  
7.  Burnley  33  52  
8.  Leicester City  33  43  
9.  Everton  34  42  
10.  Newcastle United  33  41  
11.  Bournemouth  35  38  
12.  Watford  34  37  
13.  Brighton and Hove Albion  34  36  
14.  West Ham United  33  35  
15.  Huddersfield Town  34  35  
16.  Crystal Palace  34  34  
17.  Swansea City  33  33  
18.  Southampton  33  28  
19.  Stoke City  34  28  
20.  West Bromwich Albion  34  24  

Annonse